Blockchain Teknolojisi Nedir, Nasıl Çalışır?
Blockchain bir iş ağındaki işlemlerin kaydedilmesi ve varlıkların takip edilmesi sürecini kolaylaştıran, paylaşılan ve üzerinde değişiklik yapılamayan bir büyük defterdir.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBlockchain bir iş ağındaki işlemlerin kaydedilmesi ve varlıkların takip edilmesi sürecini kolaylaştıran, paylaşılan ve üzerinde değişiklik yapılamayan bir büyük defterdir. Varlıklar somut (ev, araba vs.) soyut (Patent, telif hakları vs.) olabilir. Değerli hemen hemen her şey bir blockchain ağında izlenebilir ve üzerinde işlem yapılabilir, bu da riski azaltır ve işe dahil olan tüm maliyetlerin düşürülmesini sağlar. Diğer bir bakışla Blockchain, şifrelenmiş işlem takibini sağlayan dağıtık bir veri tabanı sistemidir. Para transferlerinde her adım bir bloğu oluşturur. Örneğin göndericinin ad, gönderilen tutar gibi bilgilerden her biri bir bloktur. Transfer işlemi esnasında oluşturulan bu bloklar şifrelenir, asla değiştirilemez ve kırılamaz hale getirilir. Bu bloklar tüm ağdaki herkese dağıtılır ve herkeste aynı şifreli bilgiler bulunur. Blockchain’in merkeziyetsizleştirilmiş olma prensibi bu teknolojiye dayanır. Blok üzerindeki bilgiler sadece üzerlerinde belirtilen alıcı ve satıcı tarafından işlenebilir. Bunun yanı sıra Blockchain teknolojisi şeffaftır, isteyen herkes şu ana kadar birikmiş blokları inceleyip onları gözden geçirebilir.
BLOCKCHAIN NASIL ÇALIŞIR?
Kripto para ile birlikte kullanıcıların adını daha çok duyduğu Blockchain, bilgi kaydetme sistemi olarak da bilinirken bu sisteme kaydedilen bilgilerin değiştirilmesi, hacklenmesi gibi işlemler oldukça zordur ve bu sisteme kaydedilen bilgilerin değiştirilmesi ve düzenlemesi yapılamaz. 1991 yılında icat edilen bu sistemin ilk kez kullanılması ise 2009 yılına ve kripto para piyasasına dayanır. Blockchain, dijital bir defter görevi görür ve blok zincirine bağlı bütün bilgisayar sistemlerinde bilgiyi işleyerek çoğaltır. Bu zincir ağında bulunan her blok için bir dizi işlem yapmak gerekir ve yapılan her işlem zincirde bulunan her kullanıcının blok defterine işlenir. Yapılan bir işlemin binlerce bilgisayardan oluşan ağa yayılması ve bu ağda onaylanması da doğrulama sürecinde insan katılımcıyı ortadan kaldırarak daha az hataya olanak verir. Bilgilerin merkezi bir sistemde saklanmadığı bu teknolojide, eklenilen yeni bilgiler blok zincirine kopyalanarak bilgisayar ağına dağıtılır. Ağda bulunan bilgisayarlar da bilgi hakkındaki güncellemeyi yaparak sisteme yeni bloklar ekler.
2009’dan beri etkin olarak kullanılan Blockchain teknolojisinin en önemli özelliği merkeziyetsiz olmasıdır. Herhangi bir kurum veya kuruluşa bağlı olmayan bu teknolojide kontrol, blok sistemine sahip olan ağdadır. Her bilgi kopyalanarak ağda bulunan tüm kullanıcılara dağıtılır. Kopyalanan bilgiler dağıtılarak bilgiler üzerinde değişim veya düzenleme işlemi yapılamaması da bu teknolojinin öne çıkan bir özelliğidir. Ağda kayıtlı kullanıcıların her biri bu sistemde merkez görevi görür ve bilgilerin de kopyalanarak çoğaltılması sonucu hacklenme riskine karşı maksimum koruma elde edilir.
Blockchain Teknolojisi Ekonomiyi Nasıl Değiştirecek?Bettina Warburg, blockchain teknolojisinin ticareti kolaylaştırmak için bankalar veya hükümetler gibi merkezi kurumlara olan ihtiyacı nasıl ortadan kaldıracağını, ticaret ve finans modellerini çok daha ilginç bir şeye dönüştüreceğini anlatıyor.