İhtiyaç kredisi ödeme planı nasıl oluşturulur?

İhtiyaç Kredisi kullanmaya karar verdiğinizde, başvuruda bulunmadan önce geliriniz doğrultusunda hareket ederek kendinize bir ödeme planı oluşturmalısınız.

Kredi kullanmadan önce hazırlık yapmak size önemli bir avantaj sağlar. Kendi kredi planınızı oluştururken aşağıdaki listeyi doldurmanız size kolaylık sağlayabilir.

•       Düzenli gelirim ne kadar?

•       Tahmini giderlerim ne kadar? Birikimlerim ne kadar?

•       Aylık en fazla ne kadar kredi ödemesi yapabilirim?

•       Borcum, ödeme gücümü aşarsa karşılık gösterecek varlıklarım neler?

Kendi ödeme planınızı belirledikten sonra öncelikle maaşınızın yattığı bankadan kredi verme şartlarını öğrenmeyi unutmayın. Kredi karşılaştırma yaparak kendinize en uygun ihtiyaç kredisi sağlayan bankaları araştırabilirsiniz. Önceden belirlemiş olduğunuz kredi miktarı ve vadeye göre kredileri karşılaştırın ki size uygun olan krediye başvurun. Ekim 2016 tarihinden itibaren tüketici kredilerinin vadesi 48 ayı geçmiyor.

Banka Kredi ödeme planınızı nasıl oluşturur?

İhtiyaç Kredisi taksit tutarları; anapara, faiz ve vergilerden oluşur. Ödeme planınız belirlenirken vade ve tutara göre kredi taksitleri hesaplanır. En yaygın kullanılan kredi ödeme planı türü, eşit taksitli ödeme planlarıdır. Kredi tutarını, faiz oranı ve vade bildiğiniz için aşağıdaki formül ile hesaplayabilirsiniz.

kredi ödeme hesaplama

Formülde kullanılacak olan ‘Faiz’ değeri faiz yüzdesi değil, faiz oranıdır. Örneğin; faiz %1 ise formülde 0,01 olarak kullanılmalıdır.

Devlet, ülkemizde ihtiyaç kredisi için ödenen faizden vergi alıyor. Bu durumda hesabın doğru olması için vergilerin de faiz oranına eklenmesi gerekir. İhtiyaç kredilerine ödenen faiz için %15 KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) vergisi ve %5 BSMV (Banka Sigorta Muameleleri Vergisi)  alınıyor.

Eğer 3 ayda bir veya yılda bir prim, ikramiye vs alıyorsanız daha fazla taksit ödeyebilirsiniz. Bu tür durumlar için bankalar ara ödemeli kredi, artan ödemeli kredi, azalan ödemeli kredi veya balon ödemeli kredi gibi seçenekler sunmaktadır. Bu nedenle en başta belirttiğimiz gibi ihtiyaç kredisi kullanmadan önce mutlaka kendi bütçenizi gözden geçirip bankaya hazırlıklı gitmenizde fayda var.

İhtiyaç kredisi alırken nelere dikkat etmeli?İhtiyaç kredisi başvurusu için araştırma yapmaya başladığınıza göre bilinçli bir kredi kullanıcısısınız. Çoğu insan kredi hakkında pek fazla bilgiye sahip olmadan kredi kullanmak için bankalara başvuruyor.

İhtiyaç kredisi kullanırken ödeme planınız çok önemlidir. Seçeceğiniz plan, kredinizin vadesi boyunca uymak zorunda olduğunuz ödeme aralıklarını belirler. Ödeme planına uymadığınızda kredi notunuz olumsuz olarak etkilenir. Taksit tutarlarınızın bir kısmının veya tamamının zamanında ödenmediğinizde, ödemesi geciken anapara tutarı için, geciken süre boyunca, kredinizin aylık faiz oranının %30 fazlası oranında bir gecikme faizi uygulanır ve bu faiz tutarına faizin %15'i oranında KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) ve %5'i oranında BSMV ( Banka Sigorta Muameleleri Vergisi) eklenir.

Birbirini izleyen en az iki taksitin ödenmemesi durumunda kredi borcunuzun tamamı "hemen ödenmesi gereken borç" haline gelir ve banka bunu size bildirerek kredi borcunuzun tamamını 30 gün içinde, faiz ve vergileriyle birlikte ödemenizi talep eder. Kredi borcunuzun belirtilen sürede ödenmemesi durumunda ise kanuni takip süreci başlatılır. Bu nedenle, geliriniz ya da faiz oranlarında değişiklik olduğunda kredinizi yapılandırma ya da başka bir bankaya transfer etme seçeneğiniz her zaman mevcut olduğunu unutmayın.

İhtiyaç Kredisinde taksitlerinizi, vadesinden önce ödeyerek veya toplu bir ödeme yaparak, kredi borcunuzun tamamını veya bir kısmını, herhangi bir ücret ya da masraf ödemeden, dilediğiniz zaman kapatabilirsiniz. Bu durumda erken ödemeden doğan faiz ve vergi indirimlerinden yararlanırsınız.

İhtiyaç kredisi başvurusu için hazırlanması gereken belgelerİhtiyaç kredisi başvurusu sırasında bankaların talep ettiği belge listesi ve gerekli şartları sizin için sıraladık.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800