İhtiyaç kredisi başvurusu yapılırken sık yapılan hatalar
İhtiyaç kredisi kullanırken yapmanız gerekenler kadar yapmamanız gerekenler de önemli. Krediyi doğru kullanmak için ihtiyaç kredisi başvurusunda sık yapılan hatalardan uzak durun.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Olİhtiyaç kredisi doğru zamanda, doğru miktarda ve doğru şekilde planlanarak kullanıldığında hem ihtiyaçlarımızı almamızı sağlayan hem de ekonomik olarak bizi rahatlatan bir seçenek. Kredinin hayatınızı güzelleştirmesi için sıkça yapılan bazı hatalardan vazgeçmeniz gerekiyor.
Kredi başvurusunda en sık yapılan hatalar
İhtiyaç kredisi çekilirken yapılan hatalar nedir gelin birlikte inceleyelim:
1- İhtiyacı olmadığı halde kredi çekmek
Öncelikli olarak krediye gerçekten ihtiyacınız olup olmadığından emin olmalısınız. Banka size ön onaylı kredi sundu fakat sizin krediye ihtiyacınız yoksa kredi çekmeyin. Yine aslında olacağından emin olmadığınız işler için de kredi çekmeyin. Bunun iki önemli sebebi var; birincisi çektiğiniz parayı ihtiyacınız dışında harcama ihtimaliniz. Diğeri ise kredi masrafı ve kredi faizi gibi ek masrafları da ödemek durumunda kalmanız. Kısa zamanlı paraya ihtiyacınız olduğunda nakit avans çekmeyi de düşünebilirsiniz. Kredi mi nakit avans mı daha avantajlı diye düşünüyorsanız bu yazımızdan tavsiyelerimizi öğrenebilirsiniz.
2- Araştırma yapmadan kredi çekmek
Market alışverişi yaparken bile hangi marka hangi markette daha ucuz diye araştırma yaparken kredi çekerken kredi araştırması yapmamak hata olur. Unutmayın her bankada kredi faiz oranı aynı değil, her banka aynı dosya masrafı miktarını istemiyor, her banka aynı kampanyayı düzenlemiyor. Kredi çekerken tasarruf etmek için iyi bir araştırma yapmak önemli.
3- Bankasına sadık kalmak
Kendi bankanızın size özel bir kampanyası yani özel kredi faiz oranı varsa tabii ki maaşınızın yattığı ve paranızın olduğu bankadan kredi çekebilirsiniz. Fakat öyle değilse bunu yapmak yerine diğer bankaların kredi faiz oranlarını da öğrenin.
4- Çok sayıda bankaya kredi başvurusu yapmak
Kredi başvuru sayısı artınca kredi çıkma ihtimali artmıyor. Aksine Kredi Kayıt Bürosu tarafından belirlenen kredi puanınız düşüyor. Sürekli olarak kredi sorgulatan birinin maddi açıdan olumsuz bir imajı oluşuyor. Eğer krediler arasında araştırma yapmak için bankalara başvuru yapıyorsanız, bankaların kredileri faiz oranlarını kredi karşılaştırma siteleri aracılığıyla da kolayca öğrenebilirsiniz.
5- Kredi çekilecek miktarı doğru belirleyememek
Aslında 15.000 liraya ihtiyacınız var fakat siz 20.000 lira çektiniz diyelim. Öncelikle 15 bin yerine 20 bin liranın faizini ve masrafını ödüyorsunuz ki bu diğerinden daha fazla. Sonrasında ise hem toplam kredi miktarını hem de aylık kredi ödeme miktarınızı arttırıyorsunuz, bu da sizi zor duruma düşürebilir.
6- Kredi vadesine dikkat etmemek
Ekonomik gücünüz bir krediyi 24 ayda ödemeye yetiyorsa ve siz 36 ay vadeyi seçmişseniz neler olacağından bahsedelim. Öncelikle aylık ödeme miktarınız düşük olur bu avantajlı görünen kısmı. Hata olan kısmı ise 24 ay ile 36 ay arasında kredi faiz oranı farkı olur. 36 ay vadeli olan krediyi seçerek toplam miktarınızı arttırmış olursunuz. Bir de bu durumun tam tersi var. Aslında 36 ayda rahatlıkla ödeyebileceğiniz bir krediyi 24 ay vadeli çekip her ay kredi öderken zorluk yaşamayın. Bütçenize uygun bir kredi ödeme planı yapın.
7- Kredi masraflarını kontrol etmemek
Kredi faiz oranları için bir karşılaştırma yaptınız ve 1.1 oranlı bir krediyi seçeceksiniz. Krediyi seçip başvuru yapmadan önce bir dakika durun ve kredinin masraflarına bakın. Bazı durumlarda kredi faiz oranı düşük olup bankanın dosya masrafı nedeniyle kredi avantajsız hale gelebiliyor. En iyisi krediyi kullanmadan önce; TOPLAM KREDİ GERİ ÖDEME MİKTARI + KREDİ VADESİ + AYLIK ÖDEME MİKTARI + KREDİ FAİZ ORANI + KREDİ MASRAFI + VERGİLER gibi etmenlerden oluşan kredinin tüm detaylarını incelemek. Krediyi doğru hesaplamak paranızın cebinizde kalmasını sağlar, yöntemini öğrenmek için bu içeriğimize bakabilirsiniz.
8- Başvuru anında formları okumadan imzalamak
Kredi hakkında yaptığınız araştırmalar, banka seçiminiz, kredinin şartları hakkında yaptığınız araştırmalar hepsinin ama hepsinin belirlendiği bir an var. Bu anda size aylık ödeme planınız, kredinin faiz oranı, sigortalar ve birçok detayla ilgili formlar doldurtuluyor. Başvuru formları imzalamadan önce kesinlikle okuyun. Bankalar kredi sözleşmelerini internette yayınlarlar başvuru öncesi ister internette isterseniz de şubede formaları okumayı ihmal etmeyin.
9- Krediyi geri ödemeyecek gibi kullanmak
Kredi bankadan belli şartlar dahilinde aldığınız bir borç. Bu nedenle almadan önce karşılaştırıp en uygun krediyi bulun, aldıktan sonra da hem ödeme hem harcama için bir plan yapın.