Bankalar kredi başvurularını neden reddeder?
Kredi başvurum neden reddedildi diye düşünenler için olumsuz kredinin sebeplerini sıraladık. Kredi almanızı engelleyen sebepleri ortadan kaldırarak yeniden deneyebilirsiniz.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Olİhtiyaçlarınızı karşılamak, işinizi büyütmek, ev veya araba almak istiyor olabilirsiniz. İhtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi ya da kobi kredisi bu gibi durumlarda finansal destek sağlıyor. Ancak, her başvuru maalesef olumlu sonuçlanmayabiliyor. Krediye sahip olmak için bazı kriterleri yerine getirmek gerekiyor. Bu kriterlere uygun olunmadığında, olumsuz sonuçlarla karşılaşılıyor.
İşte kredi taleplerinin reddedilmesinin başlıca nedenleri…
GELİR YETERSİZLİĞİ
Öncelikle başvuru şartlarına uymalı ve istenilen tüm belgeleri eksiksizce sunmalısınız. Bu konu hakkında, ‘İhtiyaç kredisi başvuru için şartları ve belgeler'i açıkladığımız yazımızdan bilgi edinebilirsiniz. Bu noktada geliriniz önem taşıyor. Gelirinizi yalnızca beyan etmekle kalmamalı, bunu belgeliyor da olabilmelisiniz. Elbette, talep ettiğiniz miktara bağlı olarak, gelirinizi belgeliyor olmanız da yeterli olmayabilir. Bankaların kredi geri ödemelerinizi düzenli şekilde yapabileceğinize inanması gerek. Bu nedenle, başvurduğunuz kredi miktarı, gelirinize uygun olmalı. Eğer gelirinizi aşan bir bir miktar için başvurduysanız, başvurunuz reddedilebilir. Bu durumda, kredi karşılaştırma yaparak gelirinize en uygun krediyi bulmalısınız.
Herhangi bir mülk sahibiyseniz, bu mülkü ipotek ettirmenin kredi alma şansınızı artırdığını unutmayın.
KREDİ NOTU
Kredi notunun yüksek olması, kredi almayı kolaylaştıran önemli bir etken. Önceki kredilerinizi ve kredi kartı borçlarınızı düzenli şekilde ödemiş olmanız, kredi talep ettiğinizde size avantaj sağlıyor. Eğer kredi notunuz düşükse, ‘Kredi notunu yükseltmek için yapmanız gerekenler’ başlıklı yazımızı okumanızda fayda var.
Kredi notunuz düşükten daha kötü bir durumdaysa, yani kredi sicilinde kara listeye girdiyseniz, kredi başvurunuzun onaylanması imkansız. Peki, kara listede olmak ne demek? Eğer kredi kartı, kredi, kredili mevduat hesabından kullandığınız kredi veya kefil olduğunuz bir kredi ödemesi 90 gün geciktiyse ve yasal takibe düştüyseniz, kara listeye girersiniz.
Kredi sicili kara listeden çıkmak için ne yapmalıyım?Kredi sicili nedir, hangi koşullarda kara listeye düşerim, listeden çıkmak için ne yapmalıyım?
Şimdiye kadar hiç kredi kartı ya da kredi kullanmadıysanız veya hiç kefil olmadıysanız olumlu bir etki yaratacağını düşünebilirsiniz ancak ne yazık ki, tam tersi bir durum yaratıyor. Böyle bir durumda bankalar kredi notunuz belirsiz olarak değerlendiriliyor. Kredi notu oluşturmak için ilk aşamada en kolay yöntem olarak, ödeyebileceğiniz, düşük limitli bir kredi kartı edinebilirsiniz.
Kredi başvurusu reddedildiğinde ne yapmalı?
Eğer yasal takibe düşmemiş iseniz ve belgeleyebildiğiniz gelirinize uygun bir kredi talebinde bulunacaksanız, başka bir bankadan şansınızı deneyebilirsiniz. Her bankanın kendine has kredi politikası olduğundan, bir banka size kredi vermese de, diğeri verebilir.
Not: Birçok kişi aynı anda birkaç bankaya birden başvuru yapma hatasına düşüyor. Bir bankadan yanıt gelmeden başka bir bankaya başvuruda bulunmamaya özen gösterin.