Kredi sicili nedir, nasıl düzeltilir?
Kredi sicilinin düzgün olması, bankalardan kredi almanın kapısını açıyor. Kredi sicilinin ne olduğunu ve neleri kapsadığını bilirseniz, iyi bir sicil oluşturmanız kolaylaşır.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKredi, pek çok kimse için nakit desteğe ihtiyaç duyulduğunda kurtarıcı oluyor. Ancak, kredi kime, neye göre çıkıyor derseniz, bankalar bu nakit desteği sunup sunmamak konusunda karar vermeden önce elbette bir incelemede bulunuyor ve kredi sicili bozuk olanlara değil, iyi bir kredi siciline sahip olanlara kredi vermeyi tercih ediyorlar.
ONAYDA KREDİ NOTU ETKİLİ
Kredi sicili, kullanılmış kredi ve kredi kartı ödemelerinin düzeni, mevcut kredi ve kredi kartı borç durumu, yapılan kredi başvurularının sıklığı ve benzeri faktörleri kapsıyor. Kredi sicili, bir nevi finansal karne gibi görünüyor. Bu karneye bakılarak KKB tarafından bir kredi notu veriliyor. 1 ile 1900 arası puan aralığı olan kredi notu, düşük ya da yüksek olunmasına göre krediye sahip olup olmayacağınızı belirliyor. Yüksek kredi notu bankalara geri ödemenizi yapacağınız hakkında güven veriyor. Puanınız 900’ün altındaysa, kredi alma ihtimaliniz yok denecek kadar az denilebilir. Kredi başvuru onayında etkili olan bu notun çok düşük olması,
Bankalar Hangi Nedenlerden Kredi Vermez? sorusunun da en temel cevabını oluşturuyor. Kredi notu 1200’ün üstüde olduğunda, gelir durumuna bağlı olarak bankalardan kredi alma şansınız artıyor.1500’ün üzerinde olduğunda ise, kredi alma olasılığınız yüksek görünüyor.
TEMİZ KREDİ SİCİLİNE NASIL SAHİP OLUNUR?
Kullandığınız kredilerin ve kredi kartlarının ödemelerini gününde yapmanız oldukça önem taşıyor. Acil ihtiyaçlarınız dışında sık sık krediye başvurmamalısınız. Sürekli kredi arayışı içerisinde olmanız sicilinizi olumsuz etkiliyor. Ayrıca, kredi başvurularınızın reddedilmesi de son derece kötü etki yaratıyor. Bu sebeple, krediye başvurmadan önce mutlaka gelirinize uygun bir kredi seçmek adına kredi karşılaştırma yapmalı, vade, faiz durumuna göre aylık ödeme planı bütçenize en uygun olan krediye talepte bulunmanız, onaylanmayan krediler listenizi kabartmamak fayda sağlıyor. Kredi notunu yükseltmek için yapmanız gerekenler başlıklı yazımızdan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
KARA LİSTE NE DEMEK??
Kredi ve kredi kartı ödemelerinin 90 gün gecikmesi ya da kefil olunan bir kredinin aynı duruma düşmesi, kişi hakkında yasal takip başlamasına neden oluyor. Bu kişiler, kredi sicilinde kara listeye giriyor. Aslında böyle bir liste yok ama yasal takip başlamış ve bu nedenle kredi alması imkansız olan kişiler için böyle bir tabir kullanılıyor. Borçlar ödendikten 5 sene sonra kredi sicili siliniyor. Tabii, şöyle bir gerçek var ki, kredi sicili silinse de bankalar kendi kayıtlarına ulaşabiliyor. Yani, yeniden krediye başvurduğunuz banka, kendi sisteminden sizin kedisiyle olan geçmiş ilişkinizi görebiliyor.
KRDE SİCİLİ SİLİNDİĞİNDE NE YAPMALI?
Kredi Siciliniz hiç oluşmamış olması ya da silinmesi, kredi almanın önünde bir engel yaratıyor çünkü bankalar değerlendirme yapabilecekleri bir kredi notuna ulaşamıyorlar. Kredi notunu yükseltmek için ödemelerini düzenli yapabileceğiniz düşük limitli bir kredi kartı edinebilirsiniz.
KREDİ NOTU NEREDEN ÖĞRENİLİR?
Kredi notunu oluşturan kurumlar olan Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ve www.riskmerkezi.org/tr Her 2 kurumdan kredi notu talep edilebiliyor. Ayrıca, bankalar da Findeks ya da risk merkezindeki raporu belli bir ücret karşılığında sunabiliyorlar.
PARA DURUMU'NA SOR
Kredi başvuruları, kredi notu gibi kredi hakkında merak ettiklerinizi SORU SOR kısmımızdan bize sorabilirsiniz. Moneye uzmanları en kısa zamanda sorularınızı yanıtlayacaklardır.
İşte kredi kartının avantajları ve dezavantajlarıKredi kartları doğru kullanıldığında finansal durumunuzu yönetmenize yardımcı olacak iyi bir araçtır. İşte kredi kartının avantajları ve dezavantajları.