Danışmanlık merkezi nasıl açılır? Danışmanlık şirketi açma şartları neler?
Danışmanlık merkezi açmak, işinde uzman olan, belirli bir alanda yeterli bilgi seviyesinde olan girişimcilerin tercih ettiği bir kariyer planıdır. Peki danışmanlık şirketi açma şartları nelerdir? Danışmanlık merkezi açmak için hangi belgeler gereklidir?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlDanışmanlık şirketi; ücret karşılığında belli bir alanda uzman tavsiyesinde bulunan, profesyonel hizmet firmalarına denir. Danışmanlık şirketlerinin genel amacı, alanında uzman kişilerin, bilgi birikimi ve tecrübelerini, hizmet verdikleri kişiye aktarmaktır. Bu sayede hizmet alan kişi başarılı olur ve eksiklerini kapatır. Danışmanlık şirketi açmak isteyen kişi, kendisinin ve ekibinin yeterli bilgiye sahip olduğundan emin olmalıdır. Bu iş kolu son zamanlarda Türkiye’de gelişmeye başlamıştır.
Danışmanlık şirketi açarken, en önemli konu, kadronun uzman ve profesyonel kişilerden oluşmasıdır. Örneğin; psikolojik danışma şirketi kurmak istiyorsanız, ekibinizde mutlaka çocuk psikoloğu, psikiyatrisi ve yetişkin psikoloğu, psikiyatrisi bulunmalıdır. Kadronun eksiksiz olmasının yanında, donanım ve alınan ekipmanlar da önemlidir.
Danışmanlık şirketini, gerekli eğitimini almış, alanıyla ilgili önemli sertifikalara sahip, şirket açmak için gerekli belgelere sahip kişiler açabilir.
Tek başına danışmanlık yapacak kişi, şahıs şirketi; ortaklı şirket açacaklar ise anonim ya da limited şirket kurmalıdır.
Danışmanlık merkezi açmak isteyen bir kişi aşağıdaki belgelere sahip olmalıdır:
- İşyeri açma ruhsatı
- Vergi levhası
- Üç adet vesikalık fotoğraf
- Kimlik fotokopisi
- İş yeri kira sözleşmesi veya sanal ofis üyelik sözleşmesi
Bu belgeleri alma süresi, danışmanlık şirketinin bireysel ya da sermaye şirketi olmasına bağlı olarak birkaç gün sürebilir.
Danışmanlık, alanında uzmanlık gerektirir. Danışman olabilmek için üniversitede okunması gereken belirli bir bölüm yoktur. Ancak, hangi alanda danışmanlık hizmeti verilmek isteniyorsa o bölümden mezun olunmalıdır. Yüksek lisans, doktora gibi alana uygun eğitimler alınarak, eğitim pekiştirilmelidir.
Somut olarak şirket kurmak yerine, sanal ofis olarak da bireylere danışmanlık hizmeti veren uzman kişiler bulunmaktadır. Bu kişiler, bireylerin almak istedikleri eğitimi online olarak karşılayabilmektedir.
- Çalışma ortamının koordinasyonunu sağlamak
- İş akışını ve alt bölümleri düzenlemek
- Kurumun ihtiyaçlarını ve hedeflerini belirlemek
- Çalışanların motivasyonunu artırmak
- Yeni fikirler üretmek, proje üretimlerine katkıda bulunmak
- Gelecekte ortaya çıkabilecek sorunları öngörme ve sorunlara çözüm üretme
- Çalışan uzmanların, gerekli eğitimleri ve sertifikaları almasını sağlamak
Bir çok farklı sektörde hizmet veren danışmanlık şirketi bulunmaktadır. Öne çıkan danışmanlık çeşitleri şunlardır:
- İnsan Kaynakları Danışmanlığı
- Yönetim Danışmanlığı
- Basın Danışmanlığı
- Finans ve Muhasebe Danışmanlığı
- Pazarlama Danışmanlığı
- Uluslararası İşlemler Danışmanlığı
- Eğitim Danışmanlığı
- Proje Danışmanlığı