Sürekli harcama halindeyseniz dikkat!
Bazen moral düzeltmek için, bazen arkadaşlarla gezerken, bazen birinde gördüğünüz için, bazen de sebepsiz... Sürekli harcama halindeyseniz dikkat!
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBir şey alacağın esnada dur ve “Bu 100 lirayı birikimime koysam getirisi emekliliğimde 1000 liraya denk gelir, kimseye muhtaç olmamak için biriktirmeliyim” de.
Ani harcamalar genellikle düşünmeden yapılır. Kasaya gitmeden önce dur ve düşün. Aldıysan da 24 saat etiketi çıkartma ki iade edebilesin.
Eşinle/ nişanlınla gelecek hayallerini, hedeflerini paylaş. Bu onun seni engellemesini sağlar.
Yaptığın her ani harcama, seni bir şeyden vazgeçirir. Belki alacağın bir eğitimden, belki ailenle yapacağın tatilden. Ani harcama dürtüsü geldiğinde neden vazgeçtiğini unutmamak için cüzdanında hedefinin resmini taşı.
Kredi kartıyla ‘Nasıl olsa ödenir’ diyerek daha kolay para harcanıyor. Oysa nakit ödersen paranı sayman, cebindeki paranın hesabını yapman gerekecek.
Mağaza gezer gibi internet sitelerini gezme. Tek tıkla satın almanı kolaylaştırmamak için de kredi kartı bilgilerini hiçbir sitede saklama.
Sürekli ihtiyacın olmayan şeyleri ani dürtü ile alıyorsan, bunun nedenini düşün. Hayatında boşluk olabilir. Nedenini bul ve sorunu kökünden hallet. Unutma ki, bu yüzleşme, kolay olmasa da seni para harcamaktan daha mutlu edecek.
İnternetten oku, kullanan tanıdıkların varsa sor... Bak bakalım o ürünü satın alanlar ne diyor. Bu karar satın alma süreni uzatıp seni caydırabilir.
Aylık kazancını çalışma saatine böl. Diyelim saatte 30 lira kazanıyorsun. Vitrinde bir anda karşına çıkan o gömleğe vereceğin 60 lira senin iki saatlik alın terine bedel. Değer mi?
Nasıl, araba alırken onun sigortasını, benzin masrafını, bakım masrafını da düşünmen gerekiyorsa özellikle büyük maliyetli her satın alımında bu hesabı yapmayı unutma.