Kullanım başına maliyet nedir, nasıl hesaplanır?

Kıyafet, ayakkabı ve aksesuar satın alırken, kullanırken paranızın karşılığını alıp almadığınızı kontrol ediyor musunuz?

Güncelleme:

Ucuz, pahalı harcama olup olmadığı önemli değil. Harcanan para harcanmıştır. Aldığınız ürünlerin verdiğiniz paraya değdiğinden emin olmak istiyorsanız işte bu hesabı yapın. Kullanım başı maliyet hesabı yaparak anlık, dürtüsel harcamalardan uzak durup bunun yerine toplam maliyeti düşünme şansınız olur.

KULLANIM BAŞINA MALİYET NEDİR?

Kullanım başına maliyet, ürünün maliyetinin onu kullanma sayısına bölünmesine eşittir. Bu hesaplamayı yaparak akıllı harcamalarınızı görebilir ve gardırobunuzun envanterini çıkarabilirsiniz. 

Ürünün kalitesi ve malzemesi iyiyse çok uzun süre kullanabilirsiniz. Birkaç yılda bir değiştirilmesi gereken bir eşyalarınız için bu kriteri de hesaba katın.

KULLANIM BAŞINA MALİYETİ NASIL HESAPLARSINIZ?

Örnek: 500 TL’ye bir çift spor ayakkabı satın almak istediğinizi varsayalım. Bu ürünün fiyatını, giyeceğinizi düşündüğünüz sayıya bölün. Haftada en az iki kez giyeceğinizi düşünelim.

Spor ayakkabıları haftada iki kez, yılda 104 kez giyeceksiniz demektir. (2*52 hafta)

500 TL’yi (ayakkabıların maliyeti) 104’e (kullanım sayısı) bölün. 500/104=4,8 TL

500 TL’ye alacağınız, senede 104 kez giyeceğiniz spor ayakkabıların her kullandığınızda size olan maliyeti 4,8 TL. Bir düşünün, sizce bu harcamaya değer mi?

Bu hesaplamayı yalnızca kıyafetler için değil, günlük yaşamınızdaki diğer harcamalarınız için de yapabilirsiniz. Örneğin; yeni bir oyun ya da elektronik cihaz almak istiyorsunuz. Onu kaç kez kullanacaksınız? Değer mi? Kararınızı verin.

Aşırı harcama yaptığınızı gösteren işaretler neler? Harcama sorununuz olabileceğini gösteren birkaç işaret var. Peki bunlar neler? Ve bu harcamaları durdurmak için neler yapabilirsiniz?

 

Etiketler Bütçe Harcamalar
Yorumlar
Kalan Karakter 800