Zorunlu Trafik Sigortası’nda yeni uygulama Mayıs ayı itibariyle başladı!

2023 Aralık 2023 tarihinde duyurulan, Zorunlu Trafik Sigortasında yeni dönem ve artış oranlarındaki endeks 1 Mayıs 2024 günü itibarıyla başladı! Yeni uygulama ile birlikte, Zorunlu Trafik Sigortası primleri artık bu şekilde hesaplanacak. İşte sizlerle yeni uygulama ile ilgili bilgiler...

Güncelleme:

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) değişen ekonomik şartları göz önünde bulundurarak, sigortalının menfaatlerinin korunması adına ve aynı zamanda da hasar prim dengesinde sürdürülebilirliğinin sağlanması adına zorunlu trafik sigortası ile ilgili yeni uygulamayı hayata geçirdi.

Trafik sigortasında yeni dönem başladı!

Trafik sigortasında yeni dönem olarak nitelendirilen yeni uygulama, geçtiğimiz dönem Aralık ayında Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından duyurulmuştu. SEDDK tarafından yayınlanan genelge ile birlikte, Zorunlu Trafik Sigortasında yeni dönem ve artış oranlarındaki endeks 1 Mayıs 2024 günü itibarıyla başladı.

Yayınlanan genelgeye göre, artık primler her ay maliyet endeksine göre hesaplanacağı bilgisi verildi. Söz konusu endekse göre, belirlenen primler, mayıs ayından itibaren sigortalılara yansıtılacağı bildirildi.

Zorunlu trafik sigortası primleri bu şekilde hesaplanacak!

Artık primler her ay maliyet endeksine göre hesaplanarak,  belirlenen primler, mayıs ayından itibaren sigortalılara yansıtılacak. Sigorta şirketleri ise trafik sigortası primlerini yüzde 3’e kadar artırabilecek.

Söz konusu artışların ana nedeni ise hasarlarda çıkan maliyetin artışındaki yükse oranlar olurken, değişen ekonomik şartlar baz alınarak, sigortalının menfaatlerini korumayı ve hasar prim dengesinde sürdürülebilirliği sağlanması amaçlanıyor. Bu doğrultuda da, zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde en önemli nokta olacak endeks, her ay asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri dikkate alınarak hesaplanacak.

Bu durumda da ödenecek prim miktarında, araçların modeli, yaşı ve ikamet edilen bölge gibi etkenler ile, endeksi fiyatların değişimlerinin etkili olması sağlanacak. Hasar maliyet endeksinin hesaplanması ile ilgili yayınlanan bilgiler ise şu şekilde;

Hasar maliyet endeksinin hesaplanması aylık olarak, asgari ücret artış oranının %45’i, yedek parça ve aksesuarlar fiyat artış oranının %30’u, motorlu araçlar fiyat artış oranının %15’i ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarım fiyat artış oranının %10’u dikkate alınacak.

Yorumlar
Kalan Karakter 800