Yüksek maaşlara rağmen eleman sıkıntısı yaşanıyor! İşte o sektör!

İnşaat sektöründe kalifiyeli usta bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Birçok iş veren yüksek maaş vermek istemesine rağmen eleman bulmakta zorlanıyor. İşte detaylar…

Güncelleme:

Mavi yakalı olarak adlandırılan vatandaşların yer aldığı sektörde eleman bulmakta zorluk yaşanıyor. Özellikle inşaat sektöründe usta bulmak bir hayli zorlaştı. Konuya ilişkin Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun açıklamalarda bulundu.

İşçilerin aylık ücretlerinin 50 bin TL'yi geçtiğini, buna rağmen eleman bulmakta zorluk yaşandığını vurgularken, 'Sıvacı, boyacı, kalıp ustasının günlük yevmiyesi 2 bin TL'yi buldu. Sektörde bırakın kalifiye elemanı, vasıfsız eleman bile bulmak imkansız. Sıvacılar, demirciler, kalıpçıların maaşları, beyaz yakalı çalışanların maaşlarını geçmiş durumda.   

18 ile 25 yaştaki nesil bu sektörü tercih etmiyor: 

İnşaat sektöründe, maliyet artışları ile birlikte iş gücü alanında da zorluklar olduğunu söyleyen Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “İzmir'in en çok konut üreten ilçelerinden Torbalı'da da inşaat sektöründe çalışacak eleman sorunu yaşanmaya başlandı. Kalıp, sıva, demir gibi beceri gerektiren mesleklerde eleman sıkıntısı devam ediyor.  

Şu an için işçilerin çoğu da deprem bölgesindeki inşaatlarda çalışmaya başladı. Sektörde bırakın kalifiye elemanı, vasıfsız eleman bile bulmak zorlaştı. Yerlerine yeni bir iş gücü gelmedi, açık pozisyonlar ise büyüdü. Gençlerimize inşaat denildiğinde, korku dolu gözlerle bakıyorlar. 18 ile 25 yaştaki nesil bu sektörü tercih etmiyor.  

TÜİK verilerine göre, inşaat sektörü malzeme endeksi yıllık bazda yüzde 52, işçilik endeksi yüzde 113,47 artış yaşandı. Malzeme giderleri gibi işçi maaşları da yükseliyor. İşçilerin aylık maaşları ortalama 50 bin lirayı aşıyor. Günlük olarak bin 500 ile 2 bin lira arasında değişen ücretler, mesailerle birlikte aylık 60-70 bin lirayı buluyor. Sıvacılar, demirciler, kalıpçıların maaşları, beyaz yakalı çalışanların maaşlarından daha fazla. Kalifiye eleman eksikliğinin, projelerin zamanında tamamlanmasını ve kalite standartları karşılamayı zorlaştırıyor.” diye konuştu. 
 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800