Yeşil Dönüşüm Programı kapsamında bu yıl 50 firmaya destek verilecek
Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeşil dönüşüm süreçlerine etkin bir şekilde katkıda bulunmayı hedefleyen "Yeşil Dönüşüm Destek Programı", bu yıl sonuna kadar 50 firma için destek sağlamayı planlıyor.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2024-2028 Stratejik Planı'na göre, verimlilik alanındaki bilimsel ve teknik yetenekleri güçlendirmek için uygulamalı eğitimler düzenlenmesi, bilimsel yayınların kalitesinin artırılması, üniversite, sanayi ve kamu arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi, kaynak verimli üretim teknolojilerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
2028'te hedef 200 firma
Bu plan döneminde uluslararası işbirliklerinin güçlendirilmesi, teknoloji odaklı, rekabetçi, sürdürülebilir ve yerli bir sanayi yapısının oluşturulması, ekonominin verimliliğe dayalı gelişimine katkı sağlayacak uygulama, politika ve stratejilerin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Bu doğrultuda, orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında yerli üretim kapasitesinin artırılması ve sanayide yeşil dönüşümün desteklenmesine yönelik programlar artırılacak ve devam ettirilecek.
Yeşil Dönüşüm Destek Programı kapsamında bu yıl 50 firmanın desteklenmesi hedeflenirken, bu sayının 2025'te 75'e, 2028'de ise 200'e çıkması bekleniyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın belirlediği orta-yüksek ve yüksek teknoloji öncelikli ürün listesinde yer alan malzemeler ve teçhizatlar için desteklenen "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı" kapsamında açılan çağrıların sayısının artırılması planlanıyor.
Bu listedeki ürünlerin AR-GE çalışmalarını veya üretimini amaçlayan projeler için bu yıl 6 çağrı yapılacakken, bu sayının 2025'te 7'ye, 2028'de ise 13'e çıkarılması hedefleniyor.
Hedeflere ulaşmak için Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'na yönelik tüm çağrı süreçleri ve izleme değerlendirme sistemi daha etkin hale getirilecek. Ayrıca, Yeşil Dönüşüm Destek Programı süreçlerinde yazılım altyapısının verimliliği artırılacak.
Model fabrikaların sayısının yıl sonunda 12'ye ulaşması hedefleniyor
Türkiye'de bulunan 8 yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezi olan model fabrikaların sayısının yıl sonunda 12'ye çıkarılması hedefleniyor. Bu fabrikalarda sunulan öğrenme-dönüşüm programları ve danışmanlık hizmetlerinden faydalanan firma sayısının ise yıl sonunda 1700 olması beklenirken, 2025'te 2 bin 50'ye, 2028'de ise 2 bin 800'e ulaşması planlanıyor.
Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için ilgili alanlardaki uluslararası bilimsel ve teknik gelişmeler, politikalar, ekonomik ve sosyal yönelimler sürekli olarak izlenecek ve sanayinin dijital dönüşümüne yönelik yeni uygulamalar takip edilerek proje ve programlar geliştirilecek.