Yargıtay’dan Türk Lirası ayarı! Dolar, Euro borçları Türk lirasıyla ödenecek!

Dövizle borçları, Dolarla mı, kur hesabıyla mı yoksa Türk Lirasıyla mı ödenecek sorusuna yanıt Yargıtay’dan geldi. Yargıtay bir süredir kafa karıştıran sorulara emsal bir karar aldı. Detaylar işte sizlerle...

Güncelleme:

Yargıtay’dan yabancı para ile alacak verecek davalarına ilişkin emsal bir karar geldi. Dövizle borçlananları ilgilendiren kritik karar açıklandı. Bundan sonra Dolar, Euro borçları Türk lirasıyla ödenecek.

Yargıtay’dan Emsal Karar!

Yargıtay, yabancı para ile alacak verecek davaları ile ilgili önemli bir karara imza attı. Kamu düzeni vurgusu yaparak, Türk Lirası ayarı getirdi. Yargıtay tarafından alınan karar göre mahkemeler artık döviz borçları için açılan davalarda, icra takibi tarihindeki kur üzerinden hesaplama yapılarak, Türk lirası karşılığının belirleneceği bildirildi.

Yargıtay’ın gündem konusu olan söz konusu dava ise İstanbul’da yaşandı. Türkiye Gazetesinde yer alan bilgilere göre, kira anlaşmazlığı nedeniyle mahkemeye giden mülk sahibi kira anlaşmazlığı davasında mülkünü dolar ile kiraya verdiği mülkün kirasını alamayan ev sahibi, icra takibi başlattığı bilgisi yer alıyor. Bu durum karşısında kiracı, takibe itiraz ederek, gündem konusu olan dava dosyası mahkemenin gündemine geldi. Davayı kabul eden yerel mahkeme ise kirasını ödemeyen kiracının tahliyesine ev sahibine asıl alacağın yüzde 20’si oranında icra inkâr tazminatı ödemesi kararı vererek, alacağın yabancı para ile ödenmesine hükmü verdi.

Kiracı mahkeme tarafından verilen bu karara itirazda bulundu. Fakat söz konusu itiraz İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesince reddedildi. Bu durumda da dosya Yargıtay geldi. Kirasını ödemeyen borçlunun tazminatla sorumlu tutulmasını yerinde bulan Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, ödenmeyen borçların ve tazminatın yabancı para ile ödenmesine karar verilmesini isabetsiz bularak emsal niteliğinde o kararını açıkladı.

Dolar, Euro borçları Türk lirasıyla ödenecek!

Yargıtay, “Yabancı para alacağının takip tarihindeki Merkez Bankasının efektif satış kuru üzerinden hesaplanarak, Türk lirası karşılığı belirlenmesi ve bu şekilde hükmedilmesi gerektiğini açıklayarak, yabancı para esas alınmak suretiyle karar verilmesi isabetsiz olduğu kararını verdi.

İlk derece mahkemesinin kararını düzelterek onayan Daire, kararının gerekçesinde kamusal düzen vurgusu yapıldı. Söz konusu kararda, bu konunun toplum düzenin korunması adına gerekli olan kamu düzeni ile ilgili olduğu ve bu durumun resen gözetilmesi gerektiği bildirildi

Yorumlar
Kalan Karakter 800