VDK'dan Kayıt Dışı Saat Ticareti Operasyonu: Binlerce Mükellef Yakalandı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), kayıt dışı ekonomiyle mücadelesini tüm hızıyla sürdürüyor. Son olarak, lüks saat ticaretinde faaliyet gösteren yaklaşık 6.500 mükellefi mercek altına alarak, kayıt dışı ticareti ortaya çıkardı. Ayrıntılar işte sizlerle…

Güncelleme:

Vergi Denetim Kurulu (VDK) bünyesindeki Risk Analiz Merkezi’nde yapılan detaylı incelemelerde, aynı alıcıların defalarca kayıt dışı lüks saat temin ettiği tespit edildi. Kayıt dışı saat ticaretiyle uğraşan yaklaşık 6 bin 500 mükellefe yönelik çalışma düzenlendi. Bu kapsamlı çalışma ile VDK, lüks saat ticaretinde yaygınlaşan kayıt dışı işlemlerin önüne geçmeyi, vergi gelirlerini artırmayı ve sektördeki adil rekabeti sağlamayı amaçlıyor.

Saat Sektöründe Büyük Operasyon

VDK 2023-2024 döneminde 4 milyar liralık kayıt dışı ticareti ortaya çıkardı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise son operasyon ile ilgili açıklama yaparak, "Vergide adalet ve etkinlik sözü verdik. Bu söz dahilinde kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kesintisiz devam ediyor" dedi.

Yetkili merciler tarafından yapılan araştırmalar sonucunda ise kayıt dışı saat ticaretiyle uğraşan mükellefler bir bir tespit edildi. Yapılan çalışma doğrultusunda ise yaklaşık 6 bin 500 mükellefe yönelik çalışmada aynı alıcıların defalarca kayıt dışı lüks saat temin etmesi incelendi.

Kayıtlı alınan saatlerin belge düzenlenmeden satışı ve kayıtsız temin edilen saatlerin kayıtsız satışı bununla birlikte lüks saatlerin ve aynı zamanda da bunların imitasyonlarının satışı ile antika saatlerin ticaretine kadar çok sayıda usulsüz işlem VDK'nin radarına girdi. Denetimler kapsamında, banka ve aracı kurumalar aracılığıyla yahut kapıda yapılan ödemeler dikkate alınarak milyonlarca işlem hassas şekilde tek tek tarandı. Yapılan analizlere kapsamında ise farklı marka ve modellerdeki gerçek ya da imitasyon binlerce saat, vergi ödenmeden el değiştirdiği ortaya çıktı.

Vergi Kaçakçılığıyla Mücadelede Yeni Başarı

Araştırma sürecinde, kayıt dışı faaliyet gösteren mükellefler tarafından elektronik ticaretin de yaygın şekilde kullanıldığı dikkatleri çekerken çevrim içi pazar yerlerinden, sosyal medya platformlarından ya da internet sitelerinden sanal pos ve kapıda ödeme gibi imkanlarla kayıt dışı ürünlerin satışının yapıldığı belirlendi. İncelemeler doğrultusunda ise, ilk aşamada 944 farklı marka ve model saatin kayıt dışı satışı gözlemlendi. Analize takılan saatleri ise; Rolex, Omega, Patek Philippe gibi markaların imitasyon ürünleri olurken, sadece kayıt dışı imitasyon saat ticareti değil, orijinal saatlere yönelik tüketici profilleri de takibe alındı.

Tanesi milyonlarca lirayı bulan lüks saatlerin alıcılarının gelir ve harcama profilleri de kontrol edilerek, bu süreçte görülebilir bir kazancı olmayan mükelleflerin lüks saatlere ödedikleri tutarlar dikkate alınarak bu kazancın kaynağı araştırılıyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800