Ucuz bal uyarısı: 300 TL’nin altına satılan bala dikkat!

Bal üretiminin başlarken, bal üreticileri, glikoz ve aromatik maddelerle üretilen ürünlere dikkat çekerek, 300 TL’nin altına satılan ürünün bal olmadığını vurguladı.

Güncelleme:

Mersin’de arıcılar, gerçek balın maliyetinin 200 TL olduğunun altını çizerek, 300 TL’nin altında satılan hiç bir ürünün bal olmadığını vurguladı. Çiçek balının hasat öncesi uyarıda bulunan arıcılar, bal adı altına ucuza satılan ürünlerin glikozla yapay olarak yapıldığını dikkat çekerek, bu ürünleri bal olmadığına değinerek açıklama yaptılar.

Bal adı altında satılan ürünlere dikkat!

Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt bal üretiminin başladığı şu günlerde konu ile ilgili açıklama yaparak şu bilgileri aktardı;

Kurt, market raflarında 850 gram ile 1 kilogram arasında bal adı altında 49-50 TL’ye satılan ürünlerin, bal ile hiç bir alakası olmadığını dile getirerek, “bu sene balın üreticiye maliyeti 200 TL’nin altında değil.” Diyerek açıklama yaptı.

Bu sene sezondan için umutlu olduklarını dile getiren Kurt, ciddi anlamda kanaya yaralarının ve üretim şevklerini kıran bal adı altında glikoz ile üretilen ürünler olduğuna dikkat çekerek, uyarıda bulundu. Gelecekte bu durumun mesleklerinin önüne geçebileceğine dikkat çeken Kurt, bu nedenle de arıcılığın yok olacağını vurguladı.

Kurt, market raflarında bal adı altında satılan balla hiç bir alakası bulunmayan bu ürünlerin, arı görmeden fabrika ortamında glikoz olarak tabir edilen, ürünlerin içine aromatik madde konularak yapay olarak elde edildiğini açıkladı.

Bu ürünlerin balla alakası yok!

Balın kavanoza dolum maliyetinin bile 25-30 TL aralığında olduğuna dikkat çeken Kurt, Biz 2023 yılında balın toptan maliyetini çıkarıldı. O tarihte 125-130 TL bandında bir üretim maliyeti ortaya çıktı. Bu sene ise 1 kilogram balın üreticiye maliyeti 200 TL’den aşağı değil. Piyasada 300 TL altında satılıyorsa bunun gerçek balla hiç bir alakası yoktur” dedi.

Tüketicilere tavsiyede bulanan Kurt, “gerçek bal alacak tüketicilerin mutlaka üretici birlikleri ve üreticiler üzerinden ulaşmalarını tavsiye ederim. Aldıkları ürünün nereden geldiğini baksınlar. Bir çok bal adı altına marka olmuş, ambalaj yapmış ve bunu marketler üzerinden satış yapan isimler maalesef var. Bunların bir çoğu bal değil, bu da sektörümüzün kanayan yarasıdır.” Dedi.

“Bununla ilgili bakanlığımız önlemler almaya çalışıyor fakat yeterli değil” diyen Kurt bu konuda daha caydırıcı cezaların olduğu bir döneme geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yorumlar
Kalan Karakter 800