Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Yeniden Başlıyor!

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’nın yeniden başlıyor, bu doğrultuda da 20 bin hane ile görüşme yapılacak. 20 bin haneden toplanacak veriler geleceği şekillendirecek. İmzaların atıldığı proje detayları ile ilgili bilgiler işte sizlerle...

Güncelleme:

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, “2024 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması” kapsamında yaklaşık 20 bin haneyle görüşme yapılarak veri toplanacağını açıkladı. Doğurganlığın azalması, nüfusun yaşlanması, iş gücü piyasasına kadar birçok konuyu içerisinde barındıran proje ile ilgili bilgileri haberimizin devamında bulabilirsiniz...

Protokol imzalandı!

2024 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Projesi ile ilgili işbirliği protokolü, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, TÜBİTAK, Hacettepe ve Marmara üniversiteleri arasında Başkanlıkta düzenlenen törenle imzalandığı bilgisi verildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Şenel ise, nüfus yapısının tespit edilmesinin birçok alanda atılacak adımlarda ve aynı zamanda da belirlenmesinde önem teşkil ettiğini belirtti.

Son yayınlanan raporalar ile birlikte gündeme gelen azalan doğurganlık nedeniyle nüfus artış hızının yavaşladığına dikkat çeken Şenel sözlerine şu ifadeleri kullanarak açıklama yaptı;

Şenel, “Küresel olarak doğumda yaşam beklentisi yükselmekte, yaşlı nüfus hem sayıca hem de toplam içindeki pay olarak artmaktadır” diyerek, “Bunlara ek olarak nüfusun yaşlanması ile  birlikte ortanca yaş da yükselmekte ve bazı ülkeler için dış göç nüfus eğilimleri üzerinde önemli etkilere sahip olmaktadır.” Dedi.

Ülkelerin demografik yapılarındaki değişimlerin, iş gücü piyasaları, sosyal güvenlik sistemleri, kamu gelir ve gider dengesi, kamu hizmetleri ve finansman ihtiyaçlarını etkilediğine dikkat çeken Şenel, Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’nın 1968’ten beri her 5 yılda bir yapıldığını hatırlatarak, bu araştırmanın 12’ncisini başlatacaklarını açıkladı.

Araştırmanın hedefleri nedir?

İbrahim Şenel, Söz konusu araştırma, başka bir veri kaynağından sağlanamayan doğum, ölüm ve göç göstergelerinin zaman içindeki değişimini ve aynı zamanda da bu değişimde etkili olan faktörleri ortaya koyduğunu ve bu alanlarda geliştirilecek politika gibi stratejilere yön verdiğini aktardı.

Ayrıca, araştırmalar doğrultusunda, 5 yaş altı çocuklarda büyüme geriliği, kötü beslenme alışkanlığı, obezite yaygınlığı gibi, aile planlaması ihtiyacının karşılanma durumu gibi verilerin toplanacağını açıklandı!

Yorumlar
Kalan Karakter 800