Türk çayının ihracatı 10,4 milyon doları aştı

Türkiye'nin Ocak-Nisan 2024 döneminde yapılan çay ihracatı 10 milyon 461 bin 225 dolara ulaştı.

Güncelleme:

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, Türkiye'nin son dört ay içerisinde çayını 102 farklı ülke, özerk ve serbest bölgeye sattığını açıkladı.

Turgut'un verdiği bilgilere göre, bu süreçte toplamda 2 bin 219 ton çay ihraç edilerek 10 milyon 461 bin 225 dolar gelir elde edildi. En fazla dış satım yapılan ülkelerin ise Belçika, Birleşik Krallık ve ABD olduğunu belirten Turgut, Belçika'ya 4 milyon 578 bin 120 dolarlık çay satıldığını ifade etti. Bununla birlikte, Birleşik Krallık'a 1 milyon 260 bin 479 dolar ve ABD'ye 803 bin 712 dolarlık çay ihracatı gerçekleştirildiğini kaydetti.

Turgut ayrıca, bu dönemde çayın ihraç edildiği ülke çeşitliliğinin arttığını vurgulayarak, Yunanistan, Moritanya, Hırvatistan, Dubai, Kamerun, Polonya, Tunus, Mısır, Güney Sudan, Yeni Zelanda, Burundi, Brezilya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Venezuela, Ekvator Ginesi, Burkina Faso, Küba, Cibuti, Kamboçya ve Slovenya gibi ülkelere de çay satıldığını belirtti. Turgut, Türk çayının uluslararası arenada tanınırlığının arttığına dikkat çekerek, bu durumun gelecekte ihracata olumlu yansımalarının olacağını ifade etti.
 
 
 
 
 

Etiketler ihracat çay
Yorumlar
Kalan Karakter 800