Türk balı yaklaşık 11,5 milyon dolar kazandırdı

Türkiye'den ocak-nisan döneminde yapılan bal ihracatı 11 milyon 477 bin 245 dolar oldu.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Türkiye'nin son dört ay içerisinde bal ihracatında 40 ülke, özerk ve serbest bölgelere ürün sattığını ifade etti.

Kalyoncu, bu süre zarfında 3 bin 7 ton balın ihraç edilerek 11 milyon 477 bin 245 dolar gelir elde edildiğini belirterek, "En fazla dış satım yapılan ülkeler ABD, Almanya ve İspanya oldu. ABD'ye 3 milyon 963 bin 636, Almanya'ya 3 milyon 126 bin 576 ve İspanya'ya 608 bin 580 dolarlık bal ihraç ettik." şeklinde konuştu.

Farkı ülkelere de bal satıldı

Kalyoncu, bal ihracatında ülke çeşitliliğine dikkat çekerek, geçen yılın aynı döneminden farklı olarak bu dönem Slovenya, Filipinler, Çekya, Fransa, Arnavutluk, Nepal, İsviçre ve Fas'a bal sattıklarını aktardı.

Türkiye'nin bitki çeşitliliği ve endemik bitkiler açısından dünyada nadir ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Kalyoncu, bu nedenle bal ihracatını ve dış satım yapılan ülke sayısını artırmak için çaba gösterdiklerini belirtti.

Kalyoncu, sektör ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulayarak, ihracatın önümüzdeki günlerde artarak devam edeceğine inandıklarını dile getirdi.
 
 
 
 
 

Etiketler ihracat bal
Yorumlar
Kalan Karakter 800