Tüketiciler en çok neyden şikayetçi?
Ticaret Bakanlığı'nın "Alo 175 Tüketici Danışma Hattı"na yılın başında 102 bin 319 çağrı yapıldı. İşte en çok şikayet edilenler...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBakanlık kaynaklarına göre, "Alo 175 Tüketici Danışma Hattı", tüketicilerin sorunlarına çözüm bulmak ve ilgili makamlara iletmek amacıyla kullanılan bir çağrı merkezi olarak faaliyet göstermektedir. Bu hat, tüketicilerin insan sağlığı, can ve mal güvenliği gibi risk taşıyan ürünler hakkında da bilgi edinebilecekleri bir hizmet sunuyor.
Geçen yılın başvuru rakamlarıyla karşılaştırıldığında, 2022'de 333,438 başvuru alınırken, geçen yıl bu sayı 385,682'ye yükseldi. Bu yılın ilk çeyreğinde ise tüketicilerden 102,319 başvuru alındı.
İlk çeyrekteki başvuruların incelenmesi sonucunda, tüketicilerin en fazla ayıplı mal ve hizmetler konusunda şikayette bulundukları görüldü. Bu dönemde gelen başvuruların %45,6'sını (46,696) bu konu oluşturdu. Tüketicilerin en çok şikayet ettiği ikinci konu ise %18,9'luk oranla mesafeli sözleşmeler oldu.
Ticaret Bakanlığı, piyasa koşullarındaki değişiklikleri, sektörün genel özelliklerini, tüketim alışkanlıklarındaki değişimleri ve tüketicilerden gelen şikayet başvurularını dikkate alarak denetim çalışmalarını sürdürüyor.
Tüketicilerin korunması amacıyla, Bakanlık aldatıcı ve yanıltıcı reklamlar, piyasa gözetimi ve denetimi, sözleşmelerin denetimi, fiyat farkları gibi konuları yakından takip ediyor. Bu kapsamda, mesafeli sözleşmeler başta olmak üzere çeşitli alanlarda denetimler gerçekleştirildi.
Bu yıl 65 milyon lira para cezası kesildi
Geçen yıl yapılan denetimler sonucunda yaklaşık 713 milyon lira, bu yılın ilk üç ayında ise yaklaşık 171 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır. Geçen yıl aldatıcı ve yanıltıcı reklamlara ilişkin 114 milyon lira idari para cezası uygulanırken, bu yılın ilk çeyreğinde 65 milyon lira ceza kesildi.
Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında geçen yıl 15 milyon lira, bu yılın ocak-mart döneminde ise yaklaşık 8 milyon lira idari para cezası verildi.
Tüketici mevzuatı çerçevesinde 2023 yılında yaklaşık 842 milyon lira, 2024 yılının ilk üç ayında ise 244 milyon lira idari para cezası kesildi.