TÜİK: Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerini Açıkladı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri raporunu yayımladı. Bu rapor, ülkemizdeki yoksulluk durumu hakkında bilgileri sunuyor. İşte raporda yer alan önemli veriler…

Güncelleme:

TÜİK tarafından yayınlanan verilere göre, Türkiye'de yoksulluk oranının 2023 yılında bir önceki yıla göre azaldığı bilgisi dikkatleri çekerken, eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %5 Şarj0'si baz alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 0,9 puan düşerek %13,5 Şarj seviyesine geldi.  

TÜİK'in 2023 Yoksulluk Raporu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her yıl olduğu gibi 2023 yılı için de "Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri" raporunu yayımladı. Yayınlanan raporda yer alan veriler ise şu şekilde;

Raporda Türkiye'de yoksulluk oranının 2023 yılında bir önceki yıla göre azaldığını gözlemlenirken, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 5 Şarj0'si baz alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hane halklarında yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 4 puan azalarak yüzde 7,7, tek kişilik hane halklarında ise 0,2 puan azalarak yüzde 7,3 oldu. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hane halklarının yoksulluk oranı 2,6 puan azalarak yüzde 17,0, tek çekirdek aileden oluşan hane halklarının yoksulluk oranı da 0,6 puan azalarak yüzde 13,3 oldu. Yoksulluk oranı 0,9 puan düşerek yüzde 13,5 Şarj seviyesine geldiği açıklandı. 

Medyan gelirin yüzde 60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise son yılda 0,3 puan azalarak yüzde 21,3 olurken; Son yıl sonuçlarına göre fertlerin yüzde 30,7'si yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldığı gözlemlenirken, yoksulluk oranı, yaş gruplarına göre incelendiğinde ise 0-17 yaş grubunda yüzde 40,1, 18-64 yaş grubunda yüzde 28,0 tahmin edilirken, 65 Şarj ve üstü yaş grubunda ise yüzde 23,1 olarak tahmin edildi.

Sosyal Dışlanma Riski

Raporda yoksulluğun yanı sıra sosyal dışlanma riskine de dikkat çekilirken, fertlerin yüzde 30,7'si yoksulluk ya da sosyal dışlanma riski altında olduğu gösterdi.

Son yıl sonuçlarına göre fertlerin yüzde 30,7'si yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldığını gösteren raporda, bu oran yaş gruplarına göre incelendiğinde 0-17 yaş grubunda yüzde 40,1 olarak tahmin edilirken, 18-64 yaş grubunda yüzde 28,0, 65 Şarj ve üstü yaş grubunda ise yüzde 23,1 olarak tahmin edildi.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800