TCMB Likidite Fazlasını Sterilize Etmek İçin Önlem Aldı! Likidite Fazlası 139,6 Milyar TL Oldu!

TCMB piyasadaki likidite fazlasına müdahale etmeye çalışırken, piyasada yeniden likidite fazlası meydana geldi. 13 Eylül itibariyle sistemde likidite fazlası 139,6 milyar TL oldu. Konuyla ilgili ayrıntılar işte sizlerle...

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) farklı araçlarla piyasadaki likidite fazlasına müdahale etmeye çalışırken, sistemdeki likidite durumunda dalgalı seyirciyle dikkatleri çekti. TCMB net fonlaması 12 Eylül itibariyle yeniden negatif bölgeye geçerken, aynı günde likidite fazlası 75,5 milyar TL olarak, 13 Eylül’de de net fonlama negatif olurken, likidite fazlası 139,6 milyar TL’ye çıktı.

Ağustos sonu itibariyle kurumuştu

13 Eylül’de de net fonlama negatif olurken, likidite fazlası 139,6 milyar TL’ye çıktı. Gecelik repo faiz ortalaması yüzde 50,91 ile 133 baz puan gerilerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizine doğru belirgin bir gerileme gözlemlendi.

Sistemdeki likidite fazlası ağustos sonu itibariyle kurumuştu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) likidite fazlasını sterilize etmek için birçok önlem almış ve TCMB’nin sterilizasyon için TL karşılığı altın ve Döviz swap ihalelerine başlayabileceği aktarılarak, daha önce kullanılan Türk lirası depo ihalelerine gün içinde ek ihale eklenmesi kararı alınarak, sterilizasyon için Takasbank nezdinde de işlemlere başlandığı duyuruldu.

TCMB’den makroihtiyati ile ilgili yapılan duyurudan elde edilen bilgilere göre, Merkez Bankası, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek adına zorunlu karşılık uygulamasında değişiklikler yaptığı bilgisine ulaşırken, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ila yüzde 50 arasında bulunan bankalar için, aylık artış hedefini 0,8 puana yükseltildiği açıklanmıştı.

Bu kapsamda da gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60’ı geçen bankalar için aylık artış hedefi kaldırılarak yüzde 60’ın üzerinde kalınması koşulu getirilerek, Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) TL’ye geçişine ve aynı zamanda da yenilenmesine ilişkin toplam hedef hesaplamasına tüzel kişi KKM dahil edildi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800