TCMB: hizmet grubunda aylık artış yüksek seyrini korudu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayı enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerini yayınladı. Raporda, hizmet enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğüne dikkat çekildi.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlRapora göre, hizmet grubunda aylık fiyat artışı yüksek seyretmeye devam ederken, özellikle ulaştırma hizmetlerinde bayram etkisiyle hızlı bir yükseliş yaşandı.
Temel mal grubunda yavaşlama gözlendi
Temel mal grubunda, mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık fiyat artışı yavaşladı. Bu durumda, otomobil fiyatlarındaki ılımlı artış etkili oldu.
Gıda grubunda, işlenmemiş gıda alt grubunun fiyat artışları sürdü. İşlenmiş gıda enflasyonu ise ılımlı bir seyir izledi.
Enerji grubunda, yükselen akaryakıt fiyatlarının doğalgazdaki düşüşle dengelendiği bir tablo oluştu.
Üretici fiyatlarında güçlü seyir devam etti
Aylık üretici fiyat artışı güçlü seyrini korurken, ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde fiyat artışlarının genel bir yayılım gösterdiği görüldü.
Ulaştırma hizmetlerinde belirgin bir fiyat artışı yaşandı. Özellikle, şehirlerarası yolcu taşımacılığında Ramazan Bayramı etkisiyle yükseliş gözlendi.
Lokanta-otel grubunda enflasyon güçlenirken, haberleşme hizmetlerinde yüksek seyir devam etti.
Ev Temizlik malzemeleri ve kişisel bakım ürünlerinde artış
Ev ile ilgili temizlik malzemeleri ve kişisel bakım ürünleri fiyatlarında artış yaşandı.
Giyim ve ayakkabı fiyatları, indirim sezonundan çıkılmasıyla birlikte artış gösterdi.
Enerji ve gıda gruplarında dengeli bir fiyat seyri izlendi. Türk lirası cinsinden petrol fiyatlarındaki gelişmeler akaryakıt fiyatlarını etkiledi.
Üretici fiyatlarında ve tüketici fiyatlarında artış
Üretici fiyatlarında ve tüketici fiyatlarında artış devam ederken, özellikle tütün ürünleri fiyatlarında belirgin bir yükseliş gözlendi.
Ana sanayi gruplarında fiyat artışlarının geniş bir yayılım gösterdiği belirtildi.
Seçilen alt gruplarda, tütün ürünleri, metal cevherleri, elektrik-gaz, ham petrol ve doğalgaz, diğer metalik olmayan mineral ürünler, giyim eşyası ve gıda ürünlerinde belirgin fiyat artışları yaşandı.
Bu detaylı rapor, Türkiye'nin ekonomik durumu ve enflasyonla mücadele stratejileri açısından önemli bir kaynak oluşturuyor.