TAV havalimanları, havalimanı sektöründe zirvede!
TAV Havalimanları, 2023 yılında elde ettiği 1,3 milyar euro ciro ile havalimanı sektöründe öncü konumunu pekiştiriyor. İşte detaylar..
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTAV Havalimanları, 2023'ün finansal ve operasyonel sonuçlarını duyurdu. Habere dair işte detaylar..
TAV havalimanları büyüme elde etti
Geçen yıla kıyasla %22 artışla 96 milyon yolcuya hizmet vererek dikkat çeken bir performans sergiledi. Cirosunu %22 artırarak 1,3 milyar euroya yükselten şirket, 2023'te görece daha sıcak geçen kış mevsimi ve dördüncü çeyrekteki trafik artışıyla büyüme trendini sürdürdü. Özellikle dış hat yolcularında belirgin bir artış gözlenirken, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, 2023'ü 2019'a kıyasla %7, 2022'ye göre ise %22 üstünde kapattıklarını belirtti. Şirket, 2025 hedeflerini de yukarı yönlü revize ederek, bu yıl 100 ila 110 milyon yolcuya ulaşmayı bekliyor.
Küresel bağlantıları güçlendirme yolunda büyüme
Almatı Havalimanı, Türkiye'nin öncü havacılık şirketi olarak, 2023'ün başında sona eren seyahat kısıtlamalarının ardından güçlü bir toparlanma sürecine girmiş durumda. Rusya ve Ukrayna dışındaki pazarlarda gözle görülür bir büyüme yaşanmış. Özellikle Almanya, Birleşik Krallık, Polonya ve BAE gibi ana pazarlarda önemli artışlar kaydedilmiş. Almanya'dan gelen yolcu sayısında %24'lük bir artış görülürken, Birleşik Krallık'tan gelen yolcu sayısında %58, Polonya'dan gelen yolcu sayısında %78 ve BAE'den gelen yolcu sayısında %65'lik bir artış yaşanmış.
Türkiye dışındaki havalimanlarından Türkiye'ye gelen yolcu sayısı da önemli ölçüde artarak 2019'un %75 üzerine çıkmış durumda. Gürcistan ve Rusya arasındaki seyahat trafiğinde de belirgin bir artış gözlemlenmiş ve Kazakistan'dan Türkiye ve Gürcistan'daki havalimanlarına gelen yolcu sayısında 2019'a kıyasla %116'lık bir büyüme sağlanmış. Olumlu trendlerin devamında, Almatı Havalimanı'nın 2024 Haziran ayında açılması planlanan yeni dış hat terminaliyle birlikte, hizmet portföyünü genişleterek daha üst düzeyde bir hizmet sunmayı hedefliyor. Almatı'nın Avrupa ve Çin arasındaki stratejik konumu, havalimanını küresel kargo operasyonları için ideal bir merkez haline getiriyor. Bu noktada, dijitalleşme ve e-ticaret trendlerinin etkisiyle hava kargo trafiğinin önümüzdeki 15 yıl boyunca yıllık ortalama %4,1 oranında büyümesi öngörülüyor. Kazakistan'ın dış seyahat talebindeki artışla birlikte, ülkenin toplam ticari uçak filosunun 2025'e kadar %45 oranında büyümesi bekleniyor. Büyüme trendi, ülkenin gelişimine önemli bir katkı sunacak ve Türkiye'nin havacılık alanındaki lider konumunu daha da pekiştirecek.