Tarım Bakanlığı Karar Aldı: Gıda Paketleri İçin Zorunlu Oldu!

Tarım Bakanlığı, gıda güvenilirliğinin temininin sağlanması adına tüketici sağlığı ve menfaatlerinin korunması amacıyla harekete geçerek, "Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler veya Numaralar Hakkında Tebliğ Taslağı" hazırlayarak görüşe sundu. Ayrıntılar işte sizlerle…

Güncelleme:

Hazırlanan tebliğ taslağında, gıdanın ait olduğu partinin tanımlanmasını sağlayan işaretlemeye ilişkin usul ve esaslar belirlenirken, gıdaların parti ve parti/lot numarası/işareti tanımları detaylandırılarak, düzenleme kapsamında, ait olduğu partinin tanımlanmasını sağlayan bir işaret, harf, sembol ya da numara taşımayan gıdalar piyasaya arz edilemeyeceği açıklandı.

Düzenleme Kapsamına Dahil Edilmeyen Ürünler Hangisi?

Geçici depolara, hazırlama veya ambalajlama tesislerine satılan yahut gönderilen, üretici birliklerine sevk edilen ve hazırlama-işleme tesislerinde hemen kullanılmak üzere toplanan tarımsal ürünler ile son tüketiciye satış noktasında hazır ambalajlı olmayan, satın alan kişinin talebi doğrultusunda paketlenen ya da doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan gıdalara söz konusu düzenleme kapsamına dahil edilmemiştir.

Ayrıca, en geniş yüzeyi 10 santimetrekareden küçük olan ambalajlarla, partinin tanımlanmasını sağlayan işaretin ya da numaranın birleşik ambalaj üzerinde yer alması şartıyla kişiye servis edilen porsiyon dondurmalar ve yenilebilir buzlar da Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler veya Numaralar Hakkında Tebliğ Taslağı kapsam dışındadır.

Sistem Nasıl İşleyecek?

Hazırlan tebliğ taslağında parti numarası veya işaretin her seferinde gıda üreticileri tarafından belirleneceği detayı paylaşılırken, parti işareti-numarası, işletmecilerden biri ya da diğerinin sorumluluğu altında belirleneceği belirtildi. Etiket üzerindeki diğer işaretlemelerden açıkça ayırt edilebildiği durumlar dışında, parti işaretinin ya da numarasının önünde "P" yahut "L" harfi yer alacağı vurgulandı.

Bu durumda da hazır ambalajlı gıdalarda parti işareti veya numarası ve gerektiğinde "P" veya "L" harfi, doğrudan hazır ambalajın üzerinde veya bu ambalaja yapıştırılmış bir etiket üzerinde yer alacak. Ayrıca etiket üzerinde tavsiye edilen tüketim tarihi, son tüketim tarihinin en az gün ve ay olarak bu sırayla kodlanmadan belirtiliyorsa, bu tarih parti numarası olarak kullanılabilecek. Bu durumlarda etiket veya ambalaj üzerinde, "Parti/lot numarası, son tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihidir." ibaresine yer alacak.

Tebliğ taslağı, "Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler veya Semboller Hakkında Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifi"ne uyumlu olarak hazırlan tebliğe aykırı davrananlar hakkında "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu"nun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak.

Yorumlar
Kalan Karakter 800