Tanıklık Ücreti Artıyor! Hukuk Muhakemelerinde Yeni Tarifeler Belli Oldu

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında yapılan yargılamalarda uygulanacak olan Gider Avansı, Hakem Ücret ve Tanık Ücret Tarifeleri, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Güncellenen Tanıklık, Hakemlik ve Gider Avansı Ücretleri işte sizlerle…

Güncelleme:

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, hukuk muhakemelerinde tanıklık eden kişilere ödenecek ücret 100 ila 150 TL arasında olacak. Gider avansı tarifesine göre ise, dava açılırken mahkeme veznesine yatırılması zorunlu olan gider avansı miktarının davacı için, taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ile birlikte diğer iş ve işlemler adına 400 lira toplamı olarak belirlenirken, gider avansının kullanılmayan kısmı ise hükmün kesinleşmesinden sonra davacıya iade edilecek

Hakem Ücretleri Belirlendi

Tebliğe göre, Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde tahkim yoluyla görülen dava ve işlerde, taraflarla hakem ya da hakem kurulları arasında ücretin belirlenmesi ile ilgili anlaşmaya varılamaması yahut tahkim anlaşmasında bir hüküm bulunmaması taraflarca bu konuda yerleşmiş kurallara veya kurumsal tahkim kurallarına yollama yapılmaması durumlarda hakem ya da hakem kuruluna 500 bin liraya kadar anlaşmazlıklarda tek hakem için yüzde 5, 3 veya daha fazla hakem için yüzde 8 ücret ödeneceği bilgisi yer alıyor.

Söz konusu ücretler ise; İlk 500 binden sonra gelen 500 bin lira için tek hakeme %4, 3  daha fazla hakeme %7, 10 milyon lira ve üzerindeki anlaşmazlıklarda tek hakem için %0,1, 3 daha fazla hakemin bulunması durumunda ise yüzde 0,2 olarak uygulanacak. Hakem ücretine, tahkim yargılamasının sona ermesi ile birlikte hak kazanılacak. Yargılamada birden fazla hakemin bulunduğu anlaşmazlıklarda ücret, hakemler arasında paylaştırılacaktır.

Tanıklık Eden Kişilere Ödenecek Ücret Belli Oldu!

Hukuk muhakemelerindeki yargılamalarda tanığa, kaybettiği zamanla orantılı olarak 100 ila 150 lira arasında ücret ödeneceği ve aynı zamanda da tanığın, hazır olabilmek için seyahat etmek zorunda kalması, konaklama, beslenme vb. giderlerinin de karşılanacağı açıklanırken, tanıklara ödenen ücret ile giderlerin hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmayacağı açıklandı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800