Tanıdıklarına sigorta yaptıran başı dertte! Faizi ile geri ödeyecek...

Sahte sigortalılık ve sahte işyerleri ile mücadeleyi tavizsiz sürdüren SGK “Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu” kurdu. Bu platform ile birlikte, Eşine dostuna sigorta yaptıranlara faiziyle geri ödeyeceği cezalar geliyor....

Güncelleme:

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kurulan yeni platform kapsamında, tanıdıklarına sigorta yaptıran şirket sahipleri, sahte sigorta yapanlar ve sahte işyeri açan vatandaşlar tek tek idari para cezasına tabii tutulacak. Konu ile ilgili ayrıntılar işte sizlerle...

Faiziyle geri ödeyecekler

SGK tarafından kurulan, “Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu” kurulan ve şimdiye kadar binlerce sahte sigorta girişimini büyük emekler doğrultusunda takip ve tespit ederek, çalışanların sosyal güvenlik haklarını koruma altın almaya devam ediyor. SGK, özellikle, haksız para kazanmak isteyen işyerlerini mercek altına alarak cezalandırıyor.

SGK tarafından kurulan platform kapsamında, tanıdıklarına, işyerinde çalışmadığı göstererek sigorta yapanlar ve sahte işyeri girişiminde bulunanları idari para cezasına ek olarak cezai işlem uygulanacak.

Sahte sigortalı tespiti halinde; sahte olduğu tespit edilen hizmetler kapsamında, bağlanan aylıklar iptal edilerek, ödenmiş olan maaş ve diğer parasal değerler faiziyle geri alınacak. Üstelik, ilgililer hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda yargı nezdinde cezai yaptırım süreci başlatılarak, sahte işleri ve sahte sigortalı bildirimi yapan işveren ve meslek mensubunun, işyerinin tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve işyeri sicil numarası iptal edilecek.

Sahte işyeri girişiminde; Sahte işyeri için ödenen primler geri ödenmeyerek, SGK tarafından el konulacak. Ayrıca, teşvik ve desteklerden yararlanmışsa eğer gecikme cezası ile birlikte geri alınacak.

Sahte sigortalılık ve Sahte işyeri nedir?

Sahte sigortalılık ile ilgili bilgileri kısaca şu şekilde açıklayabiliriz;

Bir kişinin işyerinde hizmet sözleşmesine tabi olarak çalışmayarak, sigortalı sayılmayı gerektirecek bir statüsü yahut sıfatı olmamasına rağmen, sadece kayıt ve belge üstünde sigortalı gösterilme işlemi olarak ifade edilebilir.

Sahte işyeri nedir? Sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz;

Fiilen var olmayan, resmi olarak faaliyete ve sigortalı çalıştırılmaya başlayan, Kuruma İşyeri Bildirgesi verilen ve işyeri tescili yapılan yerler olarak açıklanabilir. Bazı durumlarda ise, gerçek bir işyeri olup faaliyette bulunup kapanan yahut devredilen işyerlerin, SGK’ya gerekli bildirimler yapması da sahte işyeri olarak nitelendirilmektedir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800