Tahliye Taahhütnamesinde Bu Detaya Aman Dikkat!

Son zamanlarda konut kiralama anlaşması esnasında, sürekli kiracıların karşısına çıkan ve kiracıları oldukça zor duruma iten Tahliye Taahhütnamesinde bu detaya dikkat!

Güncelleme:

Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan konut boşaltma işlemlerini resmiyete döken tahliye taahhütnamesinde yaşanan sıkıntılarla ilgili uzmanlar tek tek açıklama yaparak, vatandaşları uyardı. ”Peki Tahliye Taahhütnamesinde neye dikkat etmek gerekiyor? Boş olarak alınan tahliye taahhütnamesi geçerli mi?  Kiracı tahliye taahhüdünde verilen tarihte çıkmazsa ceza öder mi?” gibi soruların yanıtlarını haberimizin devamında bulabilirsiniz...

Ev Kiralama Şartı Tahliye Taahhütnamesi Oldu.

Tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesi gibi tarafların özgür iradeleriyle imzalayabilecekleri hukuki bir belge niteliği taşımakta olduğuna dikkat çeken Avukat Iyaz Çimen, tahliye taahhütnamesi ile ilgili şu bilgileri vererek vatandaşları uyardı;

Avukat Çimen, tahliye taahhüdünün kira sözleşmesiyle aynı gün yapılmaması gerektiğinin önemine değinerek, kiracının bu taahhüdü verirken kendi serbest, özgür iradesine göre hareket etmesini gerektiğini dile getirdi. Çimen, “Kiralanma gününde tahliye taahhütnamesi verilmesi durumunda ise kiracının anahtarı almak için söz konusu imzayı attığı genel olarak kabul ediliyor. Bu durumda da kişinin baskı altında ve özgür iradesiyle karar vermediğini kabul ederek taahhüdün geçersiz olduğu karar veriliyor.” Dedi.

Kişinin tahliye taahhüdü ile zorlanamayacağına dikkat çeken Çimen, kira sözleşmesinin imzalanması sırasında talep edilen tahliye taahhütnamelerinin geçerli olmadığını ve ev sahiplerinin bu durumun önüne geçmek için boş tahliye taahhütnamesi almaya başladığına dikkat çeken Çimen, boş olarak alınan tahliye taahhütnamesi aynı açığa atılan imzanın geçerliliği gibi geçerlilik arz ettiğini vurguladı.

Avukat Çimen, Son dönemlerde şarta bağlı tahliye taahhütnamesinin arttığını dile getirerek, Yargıtay’ın görüş değiştirdiğini, Objektif hususlar baz alınarak tahliye taahhütnamelerin geçerli olduğunun Yargıtay tarafından kabul edildiğini açıkladı.

Bu durumda şunu diyebiliriz; Kira sözleşmesindeki kullanma hakkının sonlanmasına yönelik verilen tahliye taahhütnameleri geçerlidir.

Tahliye Taahhütnamesi İmzalayan Kiracı Çıkmazsa Ceza Bedeli Öder Mi?

Tahliye taahhüdünde belirtilen tarihte kiracının mülkü tahliye etmesi gerektiğine dikkat çeken, Çimen kiracının çıkmaması durumunda mülk sahibinin hukuki işlem başlatma hakkı olduğunu dile getirerek, kiracıya tahliye davası açılması risk olduğunu ve söz konusu davada ortaya çıkan masrafların bedelini kiracıdan talep edileceğini belirtti.

Bazı kira sözleşmelerinde verilen taahhüt tarihinde eğer ki kiracının mecbur boşaltmadığı durumlar söz konusu ise herhangi bir ceza yahut gecikme bedeli ödemez.

Bu nedenle de Tahliye Taahhütnamesi verirken özellikle tahliye edilecek tarihin belirtilmesi  son derece önemli arz etmekte.

Yorumlar
Kalan Karakter 800