Sürücülere kış öncesi araç bakımı uyarısı! Nelere dikkat edilmeli?
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), yurt genelinde görülen kar yağışıyla birlikte kış öncesi sürücülere, araçlarını kış koşullarına hazırlamaları ve yola çıkarken dikkat etmeleri gereken hususlara yönelik uyarılarda bulundu. Peki araç bakımında nelere dikkat edilmeli?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKarayolları Genel Müdürlüğü (KGM), kış mevsiminde vatandaşların güvenli ve konforlu bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak amacıyla ülke genelinde 7 gün 24 saat esasına göre kar ve buzla mücadele çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyor.
KGM'nin kış programı çerçevesinde, yolların önem derecesi ve trafik kapasitelerine göre planlanan bir strateji ile çoğunlukla olağanüstü durumlar dışında sürekli açık tutulması amaçlanıyor. Bu çerçevede, kar ve buzla mücadele kapsamında, yolda kar birikmesini önleme, biriken karı temizleme ve buzlu bölgelerde kaymayı engelleme amaçlanıyor.
KGM, kış aylarında seyahat edecek sürücülere yönelik uyarılarda bulunuyor. Sürücüler, seyahat öncesinde "0312 415 88 00" veya "0312 425 47 12" numaralı telefonlardan, ücretsiz ALO159 hattından veya KGM'nin internet sitesinden hizmete sunulan güzergah analizi programı aracılığıyla en uygun güzergahı, kapalı ve çalışma yapılan yolları, yol ve hava durumunu, tesisleri ve önemli yerleri görsel olarak sorgulayarak bilgi alabilirler.
Görevlilere de yardımcı olunmalı
Uzun süren kar yağışlarında, kar ve buzla mücadele ekiplerinin yoğun çabalarına rağmen normal yol durumuna dönmede gecikmeler yaşanabiliyor. Bu nedenle, sürücülerden kötü hava şartları nedeniyle kapatılan kesimlere ısrarla girmemeleri, mahsur kalan araçların şerit ihlali yapmamaları ve görevlilere yardımcı olmaları isteniyor.
Kar ve buzla mücadele araçlarını gördüğünde sürücülerin yavaşlaması, arkada kalması ve sollama yapmaması büyük önem taşıyor. Seyahat öncesi güzergah, yol ve hava durumuyla ilgili bilgi toplanması, araçta zincir, çekme halatı ve takoz bulundurulması öneriliyor.
Sürücülerden, yağış esnasında takip mesafelerini artırmaları, hızlarını azaltmaları ve trafik işaretlerine uymaları isteniyor. Şerit ihlali yapmamak, buzlu kesimlerde daha dikkatli olmak önem arz ediyor.
Hava, yol, araç ve psikolojik durumlar dikkate alınarak, sürücülerin yorgun ve uykusuz bir şekilde yola çıkmamaları önemli. Cep telefonuyla görüşme, sigara içme gibi dikkat dağıtıcı davranışlardan kaçınılması ve görevlilerin uyarılarına uymak, güvenli seyahat için önemli bir unsur.
Araç bakımı için yapılması gerekenler
- Araçların kış koşullarına uygun hale getirilmesi için düzenli bakım yapılması önemlidir. Bunun yanı sıra, araçların mekanik açıdan kış şartlarına hazır olduğundan emin olunmalı ve yakıt deposunun en az yarısı dolu olmalıdır.
- Araç camı, lambaları, aynaları ve üst kısmındaki kar ve buzun temizlenmesi, aracın çalıştırılmasının ardından içeride oluşan buğunun temizlenmesi, yüksek görüş netliği sağlamak için önemlidir.
- Kış mevsimi başlamadan önce araç lastikleri ve lastik basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, her bir lastiğin bijon sıkılığının iki kez kontrol edilmesi, lastiklerin yerinden oynamadığından emin olmak için önemlidir.
- Aşınmış veya zarar görmüş lastiklerin güvenli sürüş yeteneğini etkileyebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, lastiklerin diş derinliğinin en az 1,5 milimetre olduğundan emin olunmalı ve gerektiğinde değiştirilmelidir.
- Sürücüler, araç lastiklerinin değiştirilip değiştirilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için lastik üzerindeki aşınma göstergelerini kontrol etmelidirler. Karlı ve buzlu yollarda daha iyi çekiş gücü, frenleme ve direksiyon kontrolü sağlamak için kış lastikleri kullanılması önemlidir.
- Kışın olası olağanüstü durumlarda araçlarda bulundurulması gereken malzemeler arasında buz kazıyıcı/kar fırçası, kürek, kum veya çekiş destekleri, çekme halatı veya zinciri, yardımcı kablolar, yol işaret ışığı veya ikaz lambası, yakıt tüpü antifrizi, fener ve piller, ilk yardım çantası, yangın söndürücü, küçük alet seti, ekstra giyecek ve ayakkabı, battaniye, dayanıklı enerji besinleri, mum, kibrit veya çakmak yer almalıdır.