Starbucks'tan işten çıkarma kararı
Starbucks'ın Orta Doğu'daki işletme haklarına sahip Kuveyt merkezli Alshaya Group, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırıları nedeniyle boykotların hedefi haline gelen kahve zincirinin bölgedeki mağazalarında işten çıkarma kararı aldı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlAlshaya Grubu tarafından yapılan açıklamada,"Son 6 ayda sürekli olarak zorlaşan ticaret koşullarının bir sonucu olarak, Starbucks Orta Doğu ve Kuzey Afrika mağazalarımızdaki çalışan sayısını azaltmak için üzücü ve çok zor bir karar aldık." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Grubun bölgedeki Starbucks lisanslı ortağı olduğu ve 25 yılı aşkın süredir bu işbirliğini sürdürdüğü vurgulanarak, işten çıkarılan çalışanlar ve ailelerine ihtiyaç duydukları destek sağlanacağı belirtildi.
Seattle merkezli kahve zinciri Starbucks, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da 11 ülkede 1900'den fazla mağazaya sahip olup, 19 binden fazla kişiyi istihdam etti. Açıklamada, işten çıkarmaların zorlu ticaret koşullarının yanı sıra bölgedeki çatışmaların da etkisiyle alındığına dikkat çekildi.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına destek veren uluslararası şirketler arasında yer alan Starbucks, dünya genelinde boykotlar ve protestolarla karşılaşmıştı. ABD'li kahve zinciri, McDonald's, Pizza Hut, KFC, Domino's, Unilever ve Nestle gibi diğer Batılı markalarla birlikte protesto ve boykot kampanyalarına maruz kalmıştı.
Starbucks'ın işçi sendikasının Filistin'e dayanışma gösteren sosyal medya paylaşımının ardından sendikayı dava etme kararı, kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Orta Doğu'daki çatışmaların, boykotların hedefindeki şirketlerin mali performansına olumsuz şekilde yansıdığı, Starbucks'ın gelirinin geçen yılın son üç ayında piyasa beklentilerinin altında kaldığı belirtilmişti. Starbucks yöneticileri, Gazze'deki savaşın, bölgedeki mağazalarda müşteri trafiği ve satışlar üzerinde önemli bir etkisi olduğunu açıklamışlardı.