SPK lisansı nedir, nasıl alınır?
Sermaye Piyasası Kurumu'na tabi olan bankalar, borsalar, finans kuruluşları ve halka açık anonim ortaklıklarda çalışma fırsatı sunan SPK lisansı nasıl alınır. İşte yanıtı...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSpk Lisansı, sermaye piyasası kurulunun yatırım işlemleri yapabilmek için adaylara zorunlu kıldığı lisans belgesidir. Türkiye’de ve Dünyada finansal okur yazarlığın gelişmesini de sağlayacak şekilde alanda uzman ve yatırım tavsiyesi, fon yönetimi gibi işlerde işinin ehli olan kişilerin belirlenmesini sağlamaktadır. Sermaye Piyasası Kurulunun, finansal bilgi düzeyini ölçme ve finansal lisanslama alanında belgelendirmeyi amaçlayan sınavı bulunmaktadır. Sermaye piyasası kurulu tarafından daha önce kağıt formatında yapılan bu sınavların artık internet üzerinden e-SPL adıyla internet ortamında da yapılabilmektedir. Lisans belgeleri alanlarına göre farklılık göstermektedir.
Adaylar kendi uzmanlık alanlarına ve çalışılmak istenen faaliyet alanlarına uygun sınavlara girip başarılı olmaları gerekiyor. Sermaye Piyasası Kurumu Lisanslama Sınavları; sermaye piyasası ile ilgilenen kurumlarda veya halka açık anonim ortaklıklarda çalışanların, kurum içinde yüksek pozisyonlara gelmek isteyenlerin meslekli yeterliliklerini ölçmek için yapılıyor. Son zamanlarda birçok şirket, kamu veya özel sektörde faaliyet gösteren banka bu lisansı almaları için çalışanlarını teşvik ediyor.
Sermaye piyasasında çalışmak isteyen fakülte mezunlarının girmesi gereken sınavdır. Lisans almaya hak kazanamayanların sermaye piyasasında çalışmaları mümkün değildir. Sınava giriş için bir kurumda çalışmış olmak gerekmemektedir. SPK Lisansı alanların ilgili kurum ve kuruluşlarda iş bulma olanakları oldukça yüksektir.
Lisanslama sınavı düzeylerine göre temelde üç yönteme ayrılıyor. Fakat buna bağlı olarak da bazı özel sınavlarda bulunuyor. Sermaye piyasası kurulu ve sınav kurulu tarafından hazırlanan sorularla adaylar sınavlara giriyor. Yaklaşık 45 dakika süren sınav formatında adaylar geçer not olarak 50 puan almalıdır. Girilen konu dağılımına bağlı olarak aritmetik ortalamanın en az 60 puan olması gerekiyor. SPK lisansı sınavı, SPK tarafından yılda iki kez yapılan bu sınavlar adaylara finans alanında çeşitli işlemlerin yapılabilir olmasını ve işlemlerle ilgili yetki verilir olmasını sağlıyor.
Sermaye Piyasası Lisansı alabilmek için temel bir ön lisans veya lisan eğitimi almış olmak gerekir. Bankalarda en çok aranan lisansların başında SPL Düzey 1 lisansı gerekirken, bankada çalışmak veya şirketlerin finans veya üst yönetim kademelerinde çalışabilmek için düzey 2 ve düzey 3 SPK Lisansına sahip olunması gerekebilir. Aşağıdaki tabloda Lisanslar için gerekeli minimum yüksek öğrenim sürelerini bulabilirsiniz
SP Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı: İki yıllık yüksek öğretim mezunu
SP Faaliyetleri Düzey 2 Lisansı: Dört yıllık yüksek öğretim mezunu
SP Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı: Dört yıllık yüksek öğretim mezunu
Türev Araçlar Lisansı: Dört yıllık yüksek öğretim mezunu
Gayrimenkul Değerleme Lisansı: Dört yıllık yüksek öğretim mezunu
Konut Değerleme Lisansı: İki yıllık yüksek öğretim mezunu
Kredi Derecelendirme Lisansı: Dört yıllık yüksek öğretim mezunu
Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı: Dört yıllık yüksek öğretim mezunu
Sermaye piyasası lisanslama sınavlarında lisans belgelerini alanlar için daha önce finans sektöründe çalışanlara gerekli işlem yetkilerini kazanmalarını sağlamak ve bulundukları kariyer pozisyonlarında yükselmeleri açısından faydalı olabilmektedir.
Belge sahipleri sermaye piyasası kurumuna tabii olan bankalar, borsalar, finans kuruluşları ve halka açık anonim ortaklıklarda çalışma fırsatı bulabilirler.
Sermaye piyasası lisanslama sınavlarında düzey bir denilen daha temel finansal faaliyetler yapmaya olanak sağlarken düzey iki ve düzey üç daha çok türev piyasalar ve borsada işlem gören halka açık anonim şirketlere yöneliktir.Kurumsal derecelendirme kuruluşları, gayrimenkul ve konut değerleme inşaat sektörünün artmasıyla birlikte daha çok istihdama ihtiyaç duyulan alanlar olmuşlardır.İhtiyacın arttığı gayrimenkul alanlarında değerleme işlemleri yapılırken karşılaşılabilecek maliyet ve muhasebesel hesaplamalarda oldukça yarar sağlayan bir lisanslama programıdır.