SGK düğmeye bastı: Sahte sigorta işlemi yapan, yaptırana para ve hapis cezası!
Sahte sigortalılık ve sahte işyerleri ile mücadele kapsamında, sigortalı olarak çalışmadığı halde emekli olabilmek ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyenler ve işletmelere ceza uygulanacak.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kurulan yeni platform doğrultusunda, tanıdıklarına sigorta yaptıran şirket sahipleri, sahte sigorta yapanlar vatandaşlar ve işletmeler tek tek hem para hem de 5 yıl hapis cezası alacak.
Yapana ve yaptırana hem para hem de hapis cezası!
İşçilerin çalışma hayatındaki güvenceleri olan, sigorta sistemi son zamanlarda kötüye kullanmaya başlaması nedeniyle, SGK düğmeye bastı!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte sigortalılık ve sahte iş yerleriyle mücadele için, “Sahte Sigortalılık” ve “Sahte İş Yeri Takip platformu” kurduğunu açıkladı. Söz konusu platformlar, tanıdıklarını iş yerinde çalışmadığı halde sigorta yapanları ve sahte iş yeri sahiplerini inceleme kapsamına alacak. Yapılan araştırmalar sonucunda suç teşkil edebilecek bir durum söz konusu olduğunda ise cezai işlem uygulanacak. Ayrıca, “Sahte sigorta” ile emekli olan vatandaşların emekli aylıkları kesilecek, SGK ödenen emekli maaşlarını ise faiziyle geri alınarak, hapis cezası gibi yaptırımlar uygulanacak.
Sosyal Güvenlik Müşaviri, konuyla ilgili açıklama yaptı!
Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, TV100’de konuşarak konu ile ilgili şu bilgileri aktardı;
Sahte sigortalılık ve sahte iş yeri üzerinden haksız kazanç elde etmek isteyen birçok vatandaş olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu durumla ile ilgili yasa koruyucu bir platform oluşturduğunu belirek, Bu platform üzerinden SGK tarafından inceleme işlemine başlatıldığını açıkladı.
Yılmaz, “SGK yeni adım attı ve platform kurdu. Sahte sigorta yaptıran ve sahte iş yeri sahiplerine yönelik yaptırımlar arttı” diyerek, “Sahte sigortalı dediğimiz bedenen ve ruhen o iş yerinde olmayan, sadece kağıt üzerinde gösterilen sigortalılık türü olarak nitelendirilmektedir. Sahte iş yeri ise gerçekte faaliyeti bulunmayan fakat çalışıyormuş gibi gösterilen iş yerleridir.” Dedi.
Söz konusu uygulamaları hayata geçirenler için hapis cezalarının da kapıda olduğuna dikkat çeken Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, “Yüz kızartıcı suç olarak değerlendirilerek 2 yılla 5 yıl arasında hapis cezasına kadar gidebiliyor” dedi.