Sessiz işten çıkarma nedir? Belirtileri nelerdir?

Diğer çalışma arkadaşlarınızdan daha az zam aldıysanız, işyerindeki etkinliklere davet edilmiyorsanız, fikirlerinize önemsenmiyorsa, terfi alamıyor ve işyerinde sizi görmezden geliyorlarsa sessizce işten çıkarılanlar kervanına katılmış olabilirsiniz.

Güncelleme:

Sessiz işten çıkarma nedir?

Sessiz işten çıkarma iş yerinde yok sayılarak istifaya zorlama sürecine verilen isimdir. Bazı şirketlerde sessiz işten çıkarma mobbinge kadar ulaşabiliyor.  Sessiz işten çıkarmanın en temel özelliğinin işyerinde kaale alınmamak olduğunu belirten Hanersman Danışmanlık Kurucusu Ecehan Ersöz,  “Sessiz işten çıkarmayı; çalışanı işyerinin günlük rutinindeki süreçlerde 'yok saymak' olarak tanımlayabiliriz. Buna toplantı davetleri, bilgi paylaşımı, iş dışı etkinliklere katılım, ücret, terfi gibi süreçlerde dahil oluyor. Çalışana kötü bir iş yeri deneyimi yaşattıran ve çalışanın varlığının yok sayılması şeklinde ilerleyen yıpratıcı bir süreç olduğunu söylemek mümkün. Sessiz işten çıkarma uygulandığında bazı çalışanlar da sessiz istifa yöntemini seçiyor. Bazı durumlarda da çalışan sessiz istifa olarak tanımlanan sürece geçtiği için şirket sessiz işten çıkarma yaklaşımını uygulayabiliyor” değerlendirmesini paylaştı.

Sessiz işten çıkarma belirtileri nelerdir?

Aşağıdaki durumlardan birkaçını yaşıyorsanız işten çıkarılmış olabilirsiniz:

  • 1 ile 2 yıl süresince maaş artışı yapılmıyorsa,
  • Yöneticiniz etkili iletişim kurmuyorsa,
  • Yöneticiniz iş sonuçlarınız ile ilgili geri bildirimde bulunmuyorsa,
  • Ekip veya şirket toplantılarında bilgilendirilmediğiniz konularda cevaplayamayacağınız sorularla karşılaşıyorsanız,
  • Fikirlerinize önem verilmiyorsa,
  • Yeni sorumluluklar, görevler veya projelerde yer verilmiyorsa,
  • Şirketin içinde veya dışında gerçekleşen toplantılara dahil edilmiyorsanız.
İşyerinde mükemmel bir gün nasıl olmalı?İşyerinde mükemmel bir gün nasıl olmalı?İşte motivasyonunuzu korumak ve çalışma saatlerinden en iyi şekilde yararlanmak için bunlara dikkat edin.

 

Etiketler mobbing
Yorumlar
Kalan Karakter 800