Sebzede Bu Yıl Ürün Bol Oldu, Tarlada Fiyat Düştü; Üreticiler Alıcı Bulamıyorlar!

Bu yaz sebzede rekolte yükseldi! Ancak pek çok üründe rekolte fazla olunca satış bir hayli zorlandı. Bu durum ise, fiyatların maliyeti karşılayamaz noktaya geleceği anlamı taşıyor. Peki bu durum karşısında ne yapılması gerekiyor? Diyorsanız detaylar işte sizlerle….

Güncelleme:

Bu yıl sebzede ürün bolluk yaşanırken, üreticiler sebzelerine alıcı bulamıyor. Artan maliyet karşında ne yapacağını bilemeyen üreticiler için uzmanlardan açıklama geldi. Uzmanlar bu durum hakkında kritik açıklama yaparak, “Tarımda Mutlaka Planlı Üretime Geçilmeli” uyarısında bulundu.

“Tarımda Mutlaka Üretime Geçilmeli”

Sebzede bu yıl ürün bol olması tarlada fiyat düşürdü! Üretici artan maliyet baskısıyla karşı karşıya kaldı. Uzmanlar ise, tarımda mutlaka planlı üretime geçilmesi gerektiği konusunda değerlendirmede bulunarak şu bilgileri aktardı;

Bu yıl tarımda maliyetler artmasıyla birlikte, üreticiler, ilaç, gübre, sulama işçilik gibi birçok gideri ceplerinden karşılamak zorunda kaldı. Bu durum ile ilgili açıklama ise Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan’dan geldi. Yüksel Tavşan, Sebze ve gruplarının tamamen arz ve talebe göre hareket ettiğine dikkat çekerek konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu;

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan’dan geldi. Yüksel Tavşan arz ve talep genel olarak tüm sektörlerde hakim olduğunu belirterek, “bizimki nihai tüketimde dayanaksız tüketim mallarının en üst kategorisinde olduğu için fiyatlar oynayabiliyor. Üreticiler ayakta durmalı, geliri yeterli olmalı ve bunu sadece kırsalda öyle tutabiliriz. Bugün fiyatlar neredeyse yerle bir." Yorumunda bulundu.

Yüksel Tavşan, sebze ve meyve fiyatları ile ilgili açıklama yaparak, “Biberin sadece kiloda toplama maliyeti 6-7 lira, soğan, patates, kavun, karpuz, patlıcan gibi tüm sebze ürünleri üretici tarafından maliyete alınmadan satışa sunulmakta. Ayrıca, patates, soğanın 6 ile 8 lira maliyeti bulmakta. Köylüye üreticiye bugün 5 lira üretimde, 8-10 lira Hallerde, 12-15 lira Markette.”  Değerlendirmesinde bulundu.

"Tarımsal Planlama Şart"

Çiftçilerin yaşadığı mağduriyetle ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, tüketicilerin, temel ihtiyacı olan ürünlerde mutlaka planlama yapılması gerektiği yönünde açıklama gelirken, bu şekilde üretim fazlasının önüne geçilebileceği belirtildi. Bu sorunların çözülmemesi durumunda çiftçilerin ekimden uzaklaşabileceği yönünde uyarıda bulundular.

Yorumlar
Kalan Karakter 800