Şans oyunları gelirimiz dört katına çıktı!
Ocak ayında vergi oranlarında yapılan indirimlere rağmen şans oyunlarından devletin kasasına akan vergi miktarı, geçen yıla göre 4.1 kat artarak 4.8 milyar liraya çıktı, muhalefet milletvekillerinin "Vatandaşı kumarbaz yaptınız" eleştirilerine neden oldu.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlHayatın giderek zorlaştığı ve maliyetlerin arttığı bir dönemde, birçok vatandaş umutlarını şans oyunlarına bağlayarak ekonomik sıkıntıları hafifletmeye çalışıyor. Yaşanan bu durum şans oyunu gelirlerinin artışını sağladı.
Şans oyunları vergi geliri beklenmedik artış gösterdi
Vergi oranlarında yapılan indirimlere rağmen, ocak ayında tüm şans oyunlarından devletin kasasına akan vergi miktarı geçen yıla göre dikkat çekici bir şekilde arttı. Yıllık bazda 4.1 kat artış göstererek 4.8 milyar liraya ulaşan bu rakam, kamuoyunda şaşkınlık yarattı. Özellikle geçen yılın temmuz ayında arttırılan vergi oranlarının 1 Ocak'ta yarı yarıya düşürülmesine rağmen, vergi gelirlerindeki bu büyük artış dikkat çekici. Muhalefet milletvekillerinin "Vatandaşları kumarbaz yapmak" şeklindeki eleştirileri, şimdi resmi bütçe rakamlarına da yansımış durumda.
Vergi enflasyonu %164'e çıktı!
Maliye Bakanlığı'nın bütçe verilerine göre, vergi gelirlerindeki artış özellikle şans oyunlarından elde edilen gelirlerde dikkate değer bir yükseliş yaşandı. Diğer vergi kalemlerindeki artışı üçe katlayan bu artış, ocak ayında tüm vergilerden elde edilen gelirin toplamda %104 artmasına yol açtı. Şans oyunları vergi gelirlerindeki artış oranı %310'un üzerine çıkarak dikkatleri üzerine çekti. Devlet kasasına şans oyunları vergi gelirlerinden akan tutar ise 1 milyar 178 milyon liradan 4 milyar 832 milyon liraya yükselerek dikkat çekici bir artış gösterdi.
Ülkede yaşanan gerçek enflasyonun olağanüstü seviyelere ulaştığını gösteren bir başka önemli veri ise Katma Değer Vergisi'nden elde edilen gelirlerdeki artış oldu. Ocak ayında KDV gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre%164 oranında artış gösterdi. Artışın bir kısmı KDV oranlarındaki artışlardan kaynaklanırken, asıl büyük artışın ülkedeki gerçek enflasyonun yansıması olduğu belirtildi.