Sağlık Bakanlığı, ‘Halk Sağlığı Haftası’nda Aşının Önemine Değindi...

Aşının, kişinin kendisine ve topluma karşı sorumluluğu olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı, aşının önemi ile ilgili açıklama yaparak, ‘Halk Sağlığı Haftası’nın bu yılki ana temasının “Sağlığını erteleme, harekete geç” olduğu belirtti. İşte aşının önemi ile ilgili o açıklama...

Güncelleme:

Sağlık Bakanlığı, her yıl 3-9 Eylül tarihlerinde kutlanan “Halk Sağlığı Haftası” ile ilgili yazılı açıklama yaparak, Aşının gücüne inan, aşılan”, “Farkında ol, taramanı yaptır, kanseri engelle”, “Emzirmek annenin, anne sütü bebeğin sigortasıdır...” diyerek konuyla ilgili tek tek açıklama yaptı.

“Sağlığını Erteleme, Harekete Geç”

Aşının, hastalığa yakalanmadan önceki önemine değinen Sağlık Bakanlığı, kişinin bağışıklık kazanmasını sağlamak adına yapılan en etkili halk sağlığı müdahalelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, şu açıklamada bulundu;

Aşının, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek adına sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığı açıklayan bakanlık, aşılamayla özellikle bebeklerde ve çocuklarda bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkışının önlenebileceğini yapmış olduğu yazılı açıklamasında belirtti.

Aşılamanın her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olduğu belirtilen açıklamada, “İnsanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalık günümüzde aşının gücüyle ve aşılama çalışmalarının başarısıyla artık görülmemektedir. Örneğin, çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren aşılama sayesinde tamamen yok edildi” 1987 yılında çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmasıyla birlikte, aşılamanın tüm dünyada durdurulmuş olduğu anımsatılarak, Aşının, insana çok faydalı bir keşif olduğu vurgulandı.

“Aşı Uygulamaları Tamamen Ücretsiz”

Aşının, hastalık etkeninin, hastalık yapıcı özelliğinden arındırılmış bir halde vücuda verilip bağışıklık sisteminin uyarılması olduğu belirtilen açıklamada, vücudun daha sonra o mikropla tekrar karşılaştığında bağışıklık kazanarak, savaştığına dikkat çekilerek, toplumda bir hastalığa karşı ne kadar çok kişi aşı olmuşsa, o hastalığın görülme olasılığı, ölümler ve engellilik durumları ile hastalıkla mücadelede harcanan paranın o kadar azalacağının önemine değinildi

Sağlık Bakanlığı, “Aşı olmak, kişinin hem kendine hem de topluma karşı sorumluluğudur.” Diyerek, aşı uygulamalarının Aile Sağlığı Merkezleri, Seyahat Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Göç Sağlığı Merkezleri,  Sağlıklı Hayat Merkezleri, ve hastanelerde yapıldığı açıklandı.  

Ulusal Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi’nde yer alan aşılar ile risk gruplarındaki kişilere yönelik aşıların önemli bölümünün Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800