Rize çayı, yurtdışına açıldı!
Rize, geçen yıl gerçekleştirdiği çay ihracatıyla büyük bir başarı elde etti. Artık yurtdışına açıldı!
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlRize, geçen yıl gerçekleştirdiği çay ihracatıyla başarı elde etti. 2022'ye kıyasla %29'luk bir artışla, toplamda 10 milyon 248 bin 886 dolarlık bir gelir elde etti. Başarıda, her geçen yıl artan üretim ve ihracatın yanı sıra, özellikle Belçika, KKTC ve ABD gibi ülkelerden gelen yoğun talep etkili oldu.
Rize çayı, uluslararası pazarda parlıyor
Nemli iklimlerde yetişen çay, Rize'nin bereketli topraklarından geçen yıl 32 farklı ülkeye, özerk ve serbest bölgelere ulaştırıldı. Kentin 2022'de kaydedilen 7 milyon 919 bin 692 dolarlık çay ihracatı, geçen yıl itibariyle %29'luk bir artışla 10 milyon 248 bin 886 dolara yükseldi.
Miktar olarak da ifade edilen çay dış satımı, 2023'te 3 bin 134 ton seviyesinden %5'lik bir artışla 3 bin 297 tona ulaştı. Başarı, Rize'nin çay üretimindeki kalitesini ve miktarını artırma konusundaki kararlılığını yansıtmaktadır. Rize çayı, uluslararası alanda talep gören bir içecek olarak markasını güçlendirmeye devam ediyor.
İhracatta %104 artış!
Türk çayının yıldan yıla artan üretimi ve ihracatındaki etkileyici büyüme, özellikle Belçika, KKTC ve ABD pazarlarında yoğun talep ile kendini gösterdi. Rize, Ocak-Aralık 2023 döneminde sadece Belçika'ya 2 bin 21 ton çay ihraç ederek 8 milyon 48 bin 28 dolar gelir elde etti. Bu, 2022'ye göre miktar bazında %82, değer bazında ise %104'lük bir artışı temsil ediyor. Belçika'nın yanı sıra, KKTC ve ABD'nin de Türk çayına olan talebi dikkat çekiyor. KKTC'ye yapılan çay ihracatı 414 bin 46 dolar, ABD'ye yapılan ihracat ise 327 bin 488 dolarla sırasıyla devam etti. Önceki yıla göre Polonya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Birleşik Krallık, Türkmenistan, Malezya, Beyaz Rusya, Çekya ve İsviçre gibi farklı ülkelere de çay satışı gerçekleştirilmiş.
Denizciler ve İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye çay ihracatının büyük bir kısmının Rize merkezli firmalar tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Rize'nin çay üretimi ve ihracatında büyük potansiyele sahip olduğunu belirten Gürdoğan, "Dünya piyasalarından daha fazla pay almak istiyoruz. Firmalarımızın inovatif, katma değerli ve her ülkenin tüketici tercihlerine göre ürün üretimine ağırlık vermeleri önem arz ediyor." dedi.