Otomobil Uçar Gider - 07.11.2013
Yeni modeller piyasaya çıktı, eskilerde indirim ve kampanyalar var. Peki sizin bütçe ne der? İşte formül... İlk defa otomobil alacaksınız çok heyecanlısınız. Ya da otomobiliniz 4-5 yılını doldurdu yenisini istiyorsunuz... Yılın son ayları en uygun zaman. Hem bayiler ellerindeki stokları eritmek istiyor hem otomobil sahipleri yeni araç alma...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlYeni modeller piyasaya çıktı, eskilerde indirim ve kampanyalar var. Peki sizin bütçe ne der? İşte formül...
İlk defa otomobil alacaksınız çok heyecanlısınız. Ya da otomobiliniz 4-5 yılını doldurdu yenisini istiyorsunuz... Yılın son ayları en uygun zaman. Hem bayiler ellerindeki stokları eritmek istiyor hem otomobil sahipleri yeni araç alma peşine düşüyor. Peki hesap kitap? Para? Hayallerinizdeki otomobili aldıktan sonra çıkacak masraflar? Gelin bu işin nasıl olacağına beraber karar verelim.
Yeni Mi İkinci El Mi?
Zor karar... Kim istemez ki fabrikadan çıkmış gıcır gıcır bir otomobil sahibi olmayı. Yeni otomobil bir başka güzel kokar. Yol tutuşu, duruşu bir başkadır. İnsana kendini biraz da zengin hissettirir. Ama evin bütçesi buna uymayabilir. İkinci eli de düşünün.
Otomobil Yatırım Aracı Değil
Evimiz var. Yatırım için bir de yeni otomobil alalım diyorsanız, size bir haberim var. Satıcıyla el sıkışıp kontağı çevirdiğiniz anda sıfır kilometre aracınızın değeri en az yüzde 10-15 düşecek. Lüks otomobillerde yüzde 20-25 bulabiliyor. Otomobil yatırım aracı değildir.
Devletin Eli
Yeni otomobillerdenalınan vergilerikinci ellere göredaha yüksek.
Dikkat!
İkinci el araç alacaksanız yanınızda otomobilden anlayan birini de alın. Otomobili güvendiğiniz bir tamirciye incelettirin.
Otomobil Bütçesine Tersten Gidin
1) Ne kadar birikmiş paranız var?
“Hepsini kredi çekip otomobil alacağım” demeyin. O dönem bitti. Otomobil almaya giderken bir miktar birikmiş paranız olması gerek. Otomobil parasının en az yüzde 10’unu peşin olarak ödemeniz gerek. (Ki şimdi peşinat tutarının yüzde 25’e çıkartılması gündemde)
2) Aylık kredi ödemeleri zorlamamalı
Unutmayın hayatınızdaki tek masraf otomobil değil. Kaç ay kredi kullanacaksanız, yıllık bütçenizi de ona göre yeniden yapmanız gerekecek. Otomobile ödeyeceğiniz parayla birlikte diğer borçlarınız gelirinizin dörtte birini aşmasın. Aksi takdirde zorlanırsınız.
3) Masraflar ne olacak?
Trafik sigortası, kasko, aylık benzin ve otopark parası, çıkabilecek ufak tefek onarımlar. İş otomobili almakla kalmıyor, her ay için otomobil taksitinin yanısıra otomobil masraflarını da bütçelemeniz gerek.
Sıfır Otomobil Alacaklara Tüyo
“Benzinli mi alsam yoksa dizel mi?” diye kararsız kaldıysanız küçük bir hesaplamayla bu sorunun cevabını bulabilirsiniz. İşte size bir örnek: 1.4 motor hacmi olan sıfır araçlardan benzinli olanın fiyatı 35 bin lira. Dizel ise 42 bin lira. Arada tam 7 bin lira fark var. Eğer yılda en az 20 bin kilometre yol yapıyorsanız bugünkü yakıt fiyatlarıyla benzinli araca her 1000 kilometrede 309 lira öderken, dizel olana 196 lira ödeyeceksiniz. Bu durumda dizel araç kullanırsanız yıllık yakıt tasarrufunuz 2 bin 60 lira civarı.
Ayrıca, satarken dizel aracı benzinliye göre daha yüksek fiyata satma şansınız var. Ama otomobili az kullanıyorsanız ve yılda 20 bin kilometreden az yol alıyorsanız dizel araç sizin için avantajlı olmayacak. Yıllık kat edeceğiniz kilometreyi hesaplayıp, benzinli veya dizel tercihinizi buna göre yapın.
Toplu Ulaşım
Kendinize bir yol planı çıkarın. Nereye hangi toplu taşıma aracı var araştırın. Yaşadığınız şehirdeki otobüs, minibüs, tramvay, metrobüs, vapur fiyatlarını öğrenin.
Otomobil DemekMasraf Demek...
Otomobilin masrafı alındığında bitmiyor. İşte bir otomobil için yapılan yıllık harcamalar. 30 bin liralık bir otomobil için aylık 950 lira kredi, ortalama aylık 850 lira da masraf. Toplam: 1800 lirayı gözden çıkarmanız lazım.
1) Araç kredisi: 950 TL (36 ay vadeli 27 bin liralık otomobil kredisinin aylık ödemesi-ortalama / yıllık 11 bin 400 lira).
2) Benzin 5 bin TL (100 km’de 7 litre yakan ve yılda 15 bin km yapan bir araç için).
3) Zorunlutrafiksigortası 270- 470 TL arası (şehre göre değişiyor).
4) Kasko: 1500 TL
5) MTV: (Motor hacmine ve yaşına göre değişir) 2013’te 827 TL (413,50 x 2).
6) Bakım-servis:400 TL
7) Otoyol-köprü geçiş: 1200 TL
8) Otopark: 750 TL
TOPLAM: 21.550 TL (yıllık/yaklaşık), Aylık/yaklaşık 1800 TL
BES
Ayda 1800 lirayı 25 yaşından 56 yaşına kadar BES’e yatıran birinin 902 bin lirası oluyor. İşte yatırım!