Ölen kişinin sosyal medya hesapları ne oluyor?
Öldükten sonra sosyal medya hesapları ne oluyor? Sosyal medya hesaplarıyla ilgili kararı kim veriyor? Bu sorunun yanıtı var olduğunuz sosyal medya platformuna göre değişiyor. İşte merak edilen ayrıntılar…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlFacebook, vefatınızdan sonra ne olacağıyla ilgili iki farklı seçenek sunuyor: Vefatınızdan sonra hesabınızın silinmesini isteyebilirsiniz. Bu, Facebook’a iletebileceğiniz bir talep olup başka kimse tarafından değiştirilemez. Bu seçenek için Meta’yı bilgilendirmek amacıyla birinin ölüm belgenizin bir resmini Meta’ya göndermesi gerekiyor. Anıtlaştırılmış hesabınızı yönetecek bir ‘Hesap Varisi’ seçebilirsiniz. Hesap varisi, güvendiğiniz; profilinizle birlikte gönderilerinizi ve fotoğraflarınızı yönetmeye istekli biri olmalıdır. Hesap varisinizin ölüm belgenize ulaşması gerekebilir ve bu kişilerin de kuşkusuz bir Facebook hesabı bulunmalıdır.
Facebook gibi Instagram da bir Meta uygulaması olmasına rağmen Instagram kullanıcılarının hesaplarının silinmesi gibi bir seçeneği bulunmuyor. Ölüm belgesini elinde bulunduran yetkili bir kişinin ya da bir aile ferdinin talebi üzerine Instagram hesabı anıtlaştırılabilir ama hiç kimse fotoğraflarınızı, videolarınızı veya gizlilik ayarlarınızı yönetemez. Instagram kullanım koşulları nettir: İçeriğiniz size ait olsa da içeriğiniz platformda olduğu sürece Instagram’a bunu kendi uygun gördüğü şekilde kullanması için izin vermiş olursunuz. Vefatınızdan sonra kimse hesabınızı silemese de Instagram hâlâ içeriğinizi kullanma hakkı olduğunu iddia edebilir.
Gmail, YouTube ya da Google Drive da dahil olmak üzere birçok Google hizmetini kullanıyor olabilirsiniz. Üstelik Android tabanlı bir telefonunuz varsa bu hesaplar hiç kuşkusuz önemli belgeler ve anısı olan fotoğraflarla doludur. Önemli bilgilerinizin erişilemez hale gelmesini önlemek için Google’ın ‘Etkin Olmayan Hesap Yöneticisi’ni etkileştirebilirsiniz. Google böylece hesabınızın aktif olmadığını tespit edip daha önce seçmiş olduğunuz bir irtibat kişisine indirilebilir bir bağlantı gönderiyor. Tıpkı hangi verilerinizin indirilebileceğini seçebileceğiniz gibi hesabınızın aktif olmayacağı süreyi de siz seçersiniz.
Herhangi bir talimat bırakmamaya karar verirseniz, aileniz veya yasal temsilciniz hesabınızın silinmesini ve dahası bir miktar veri ya da fon talep edebilir. Google, bu kişilerin verecekleri kararlarda sizin gizliliğinize öncelik vermeye devam edeceğini ve her bir durumun ayrı ayrı inceleneceğini belirtmektedir.
Microsoft, mirasınızı yönetmenize ya da bir aile ferdinin hesabınızı silmeye yönelik talepte bulunmasına imkan tanıyan herhangi bir araç sunmamaktadır. Ancak bir mahkeme kararıyla hesapları silmektedir.
Twitter’ın da vefat ettiğinizde hesabınıza ne olacağına karar vermenize yönelik mevcut bir politikası bulunmuyor. Buna karşılık Twitter, bir aile ferdinin veya yetkili bir temsilcinin kendileriyle iletişime geçerek hesabınızın silinmesine ilişkin talepte bulunmasına imkan tanıyor. Platform, bunun için başvuruda bulunan kişinin kimlik kartı ve ek bazı bilgilerle birlikte ölüm belgenizin bir kopyasını talep ediyor. Twitter, vefat edenin hesabına erişimini, yakınlık derecesi ne olursa olsun kimseye vermiyor.
Apple kullanıcısı öldüğünde hesabı, App Store ve iCloud’taki her şeyi de son buluyor. Bu dijital varlıklar, kullanıcının hayattayken para ile satın aldığı müzikleri, filmleri ve uygulamaların yanı sıra iCloud’ta sakladığı fotoğraf ve video gibi kişisel belgelerini de içeriyor. Vefat eden kişinin yakınları, bu belgeleri alabilmeleri için mahkemeye başvurmaları gerekiyor.
iCloud’un kullanıcı sözleşmesinde, “Hesabınızın devredilemez olduğunu ve Apple kimliğiniz ya da hesabınızdaki içeriğe ilişkin hakların vefatınız ile son bulacağını kabul edersiniz. Defin ruhsatının bir nüshasının alınması üzerine hesabınız feshedilebilir ve içindeki bütün içerik silinebilir” ifadesi yer alıyor.