Muğla'da San Andreas Çileği ile Kırsal Kalkınma ve Kadın İstihdamında Yeni Bir Dönem

Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Muğla'da hayata geçirilen proje kapsamında yetiştirilen San Andreas çileğiyle kentteki parçalı küçük araziler değerlendirilerek ekonomiye katkı sunuyor” diyerek projenin asıl amacını açıkladı. Ayrıntılar işte sizlerle…

Güncelleme:

Muğla'da hayata geçirilen bir proje kapsamında yetiştirilen San Andreas çileği, hem bölge ekonomisine önemli katkılar sağlıyor hem de kırsal bölgelerde yaşayan kadınlara istihdam imkânı sunuyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, projenin asıl amacının küçük parçalı arazileri değerlendirerek bu alanlardan yüksek katma değerli ürün elde etmek olduğunu belirtti. Saylak, "Bu proje ile amacımız, kırsalda yaşayan kadınlarımızın ekonomik hayata katılımını sağlayarak kırsal kalkınmaya destek olmak. Aynı zamanda, üreticilerimizi farklı ürün desenleriyle tanıştırarak yılın 12 ayı gelir elde etmelerini sağlamak" dedi.

San Andreas Çileğinin Özellikleri Neler?

San Andreas çileği, yüksek verimi, dayanıklılığı ve lezzetiyle öne çıkıyor. Bu özellikler sayesinde hem üreticiler hem de tüketiciler tarafından büyük ilgi görüyor. Ayrıca, yılın 12 ayı hasat edilebilmesi, üreticilere sürekli gelir imkânı sunuyor.

Kırsalda kadın çiftçilerin ve kadınların refah seviyelerinin yükseltilmesi, köyden kente göçün engellenebilmesi ve aynı zamanda da alternatif gelir kaynakları oluşturulması adına yapılan çalışmaları kapsamında önceki dönem Muğla Valisi Esengül Civelek tarafından başlatılan "Vali Hanım Çileği" projesi Muğla Valisi İdris Akbıyık'ın desteğiyle il genelinde devam ederken, Muğla ve ilçelerindeki kırsal kesimde yaşayan çok sayıda kadın, 12 ay boyunca her gün bağ, bahçe ve tarlada mesai yaparak, 12 ayı ürün veren çileğin hasadını gerçekleştiriyor. Çileklerin bir kısmı reçel, marmelat ve komposto yapımında kullanırken, büyük bölümü ise pazarlarda satışa çıkarılıyor. 

Muğla'da San Andreas Çileği ile Kırsal Kalkınma ve Kadın İstihdamında Yeni Bir Dönem resim: 0

Muğla'da Başlatılan Çilek Üretimi Projesi Büyük Başarı

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, AA muhabirine yapmış olduğu açıklamasında, çilek üretimi projesi büyük başarı elde etti. Proje kapsamında, küçük arazilerde San Andreas çileği yetiştirilerek hem ekonomik gelir elde edildi hem de kırsal bölgelerde kadınlara istihdam sağlandığını belirterek, Proje sayesinde Muğla'da çilek üretimi 834 dönüme ulaştı ve yılda 4 bin 500 ton çilek üretimiyle 450-600 milyon TL arasında gelir elde edildiğine dikkate çekerek, “Projenin amacı, üreticilere 12 ay boyunca gelir sağlamak ve kırsal kalkınmaya katkı sunmaktır” dedi.

Saylak, çilek projesinin asıl amacının kırsaldaki küçük bölünmüş arazilerde katma değeri yüksek ürün elde ederek hem kadınlara istihdam sağlamak hem de kırsalda büyümeyi gerçekleştirmek olduğuna dikkat çekerek, “Muğla genelinde 834 dönüm arazide çilek arazileri oluşturduk. 1628 kişiye istihdam sağlayarak, yılda 4 bin 500 ton çilek elde ederek 450 ila 600 milyon arasında gelir elde ediliyor” dedi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800