Merkez Bankası Duyurdu: Taşıt ve Konut Kredilerinde Sıkılaşma Beklentisi Yüksek!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 3. Çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi'ni yayınladı. Yayınlanan ankette birçok detay dikkatleri çekerken, en çok dikkat çeken husus konut ve taşıt kredilerinde alınan karar oldu. Ayrıntılar işte sizlerle…

Güncelleme:

TCMB tarafından yayınlanan 3. Çeyrek Banka Kredileri Eğilim anketinde 2024 yılının üçüncü çeyreğinde bankaların genel olarak işletmelere kullandırdıkları ve kredilere uyguladıkları sıkılaştırmaya devam ettiği bilgisine ulaşıldı.

Konut Kredilerine Uygulanan Standartların Gevşemeye Başlayacak

Kredilere taleplerin oldukça azaldığı şu günlerde vatandaşlar kredi faizlerinde bir değişiklik olup olmayacağını araştırırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 3. Çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi'ni yayınladı. Merkez'in açıklamasında ise şu ifadelere yer verdi;

Alt kırılımlar üzerinden yapılan değerlendirmeye göre, tüm kredi türlerine uygulanan standartlarda sıkılaşma gözlendiğine dikkat çeken Merkez, “2024 yılının son çeyreği için bankaların beklentisi, genel olarak işletmelere verilen kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın zayıflayarak devam edeceği yönündedir" değerlendirmesi geldi.

2024 yılının üçüncü çeyreğinde de bireysel krediler için sıkılaşmanın devam ettiğini belirten Merkez; “2024 yılının son çeyreği için bankaların beklentisi, konut kredilerine uygulanan standartların gevşemeye başlayacağı yönünde olduğunu belirterek, taşıt kredilerine uygulanan standartlardaki sıkılaşma seyrinin sona ereceğini yönünde olduğunu açıkladı.

Diğer bireysel kredi türlerine uygulanan standartlardaki sıkılaşma seyrinin ise devam edeceği, 2024 yılının son çeyreğinde, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki azalışın zayıflayarak devam etmesi bekleniyor.

Krediler Talep Artacak Mı?

Konut ve taşıt kredileri içinse bankaların son çeyrek beklentisi, konut kredilerine uygulanan standartların gevşemeye başlayacağı yönünde olurken, taşıt kredilerine uygulanan standartlardaki sıkılaşma seyrinin sona ereceği yönünde oldu. Bankalar diğer bireysel kredi türlerine uygulanan standartlardaki sıkılaşma seyrinin ise devam etmesini yönünde değerlendirmede bulundu.

Üçüncü çeyrekte konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalış seyri yerini artışa, taşıt kredi talebinde bir önceki çeyrekte görülen artış ise yerini tekrar azalışa bırakırken, 2024 yılının son çeyreği için bankaların beklentisi; konut ve diğer bireysel kredi talebindeki artışın devam edeceği yönünde olurken, taşıt kredi talebindeki azalışın ise tekrar artışa döneceği yönünde oldu.

Yorumlar
Kalan Karakter 800