Maneviyat-Maddiyat

Özlem Denizmen, bugünkü Posta Gazetesi köşesinde, Mevlana'nın öğretilerini para ile ilişkimiz için yorumluyor.

Her yıl 7-17 Aralık arasında, Mevlana’nın ‘Vuslat’a ermesinin’ yıldönümü sebebiyle törenler düzenleniyor. Aradan kaç yüzyıl geçmiş, dünyada neler oluyor ve hâlâ onun sözleri bizi çok etkiliyor. Gelin Mevlana’nın bu güzel öğretilerini para ile ilişkimiz için yorumlayalım.

Parayı yönet
MEVLANA DİYOR Kİ: 

“Her şey vaktini bekler / Ne gül vaktinden önce açar / Ne güneş vaktinden erken doğar...’’ 

Belki bugün ekonomik özgürlük için adım attığınız, paranızın kontrolünü elinize aldığınız gündür. Haydi gelin karar alıp harekete geçin, para işlerinde yeni tertemiz bir sayfa açıverin, ben yanınızdayım.

Değerlere göre yaşa
MEVLANA DİYOR Kİ: 

“Ey insan, sen görünüşte maddi varlığınla ‘küçük bir alemsin’. Fakat manen gerçek varlığınla ‘büyük bir alemsin’. Dışarıda değil, aradığını kendi içinde ara.” 

Paranızı yönlendirdiğiniz yerler, şeyler, olaylar, konular, çevreniz... Tüm bunlar sizin temel değerlerinizle uyumlu mu kontrol edin. Değerlerine uygun yaşayan insanlar daha mutlu oluyor. Bir de hatırlatma: Kullandığınız markalar, evin metrekaresi veya arabanın beygir gücünden ibaret değilsiniz. Siz bunun ötesindesiniz, ‘büyük bir alemsiniz’.

Zorlayan borçlar
MEVLANA DİYOR Kİ: 

“Üzülme, kaybettiğin her şey başka bir surette bir gün mutlaka geri döner.” 

Borçlu olanlar, size sesleniyorum... Bazen sizi zorlayan borçlarınızdan kurtulmak için zor kararı verip elinizdekileri (ev, araba, arsa, tarla) satmak, size bir öğreti olur. Bir gün bu öğretinin karşılığını mutlaka alırsınız.

Para sadece bir araç
MEVLANA DİYOR Kİ: 

“Ne kadar zengin olsan, ancak yiyebileceğin kadar yersin. Denize testiyi daldırsan, alabileceği kadar su alır, gerisi kalır.” 

Bu dünyadaki zamanımızı ‘bu benim, şu senin’ diyerek geçiriyoruz. Düşünsenize miras için kardeşler yıllarca birbiriyle konuşmuyor. Halbuki para, bizi finansal hedeflerimize götüren bir araç. Biz olmadan anlamı yok, kendi kendine ekmek alamaz, markete gidemez. Denize testiyi daldırırken tüm okyanusu içmeye çalışmayalım.

Paylaşmak
MEVLANA DİYOR Kİ: 

“Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.” 

İki elimiz var, biri almak, diğeri vermek için. Sevgi, maddiyat ve zamanı paylaşalım ki bereketimiz artsın. Sahip olduklarını paylaştıkça insanın mutluluğu artar. Bir de şunu hatırlatmak isterim: Cömertlik zihinde tezahür eden bir kavramdır. Albert Einstein, “Düşünceleriniz ve zihin haritanız hayatınızdaki her şeyi belirler” demiş.

İstek/ihtiyaç ayrımı
MEVLANA DİYOR Kİ: 

“Hiç ay, yeryüzünde ev sahibi olur mu?” 

Bir düşünün, ‘benim’ diye evlere yığdığımız her şey gerçekten gerekli mi? İstek mi, ihtiyaç mı? Yeryüzündeki hayatımızı ‘şeylerle’ doldurmaya değer mi?

Kendi gerçeklerine göre davran
MEVLANA DİYOR Kİ: 

“Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.” 

Sizin olmayan paraları, tanımadığınız insanlara iyi görünmek için harcamak nereye kadar? Borçlanarak daha iyi bir yaşam stili sürdürmek, kimin için? Kredi kartı, arzu ettiğiniz yaşam stilini finanse etme aracı değildir. 40 güne kadar faizsiz para veren bir ödeme aracıdır. Kredi kartı ödeme disiplini olmayan ön ödemeli veya banka kartı kullanmalı.

Mutluluk
MEVLANA DİYOR Kİ: 

“Mutluluk, gidilen yolun üzerindedir, yolun sonunda değil. Yolun sonunda olsa, ona varıldığında yol bitmiş ve vakit de geçmiş olurdu. Mutlu olmanın zamanı ise bugündür, yarın değil.” 

Koronavirüs bizi silkeledi, sahip olduklarımızın kıymetini bilmeyi öğretti. Farkında bile olmadığımız ama hayattaki en önemli şeyleri hatırlattı, nefesimiz sağlığımız, sevdiklerimize sarılabilmek gibi. Mutlu olmanın zamanı bugündür.

Sevgiyi ifade etmek...
MEVLANA DİYOR Kİ: 

“Aşk altın değildir saklanmaz.” 

Sevgiyi saklamadan ifade etmek, kimi zaman zayıflık gibi görülen bir durum ancak sevgi en büyük güç hem de kendini, herkesi, her şeyi, manevi düzeni sevmek... Araştırmalar şunu gösteriyor: Sosyal ilişkilerini sağlıklı tutabilen insanların para ile olan ilişkileri de sağlıklı. Peki bugün kaç kişiye ‘seni seviyorum’ dediniz? Hmmm. Saklamayın!

NOT: Bu arada çalışıp kazanıp bir yerlerden artırıp yatırım olarak aldığınız altınları, bilezikleri evinizde derin dondurucuda, yorganların arasında saklamayın! Kötü niyetli kişilerin ilk baktığı yerler oralar. Siz paranızı da, altınlarınızı da güvenceye alın, banka kasasında saklayın. Yıllık ücreti 300 liradan başlıyor.

Her zaman destek
MEVLANA DİYOR Kİ: 

“Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.” 

Son 10 senedir başlattığım finansal okuryazarlık hareketinin, kurucusu olduğum girişimlerin odağı olan POSTA Gazetesi’ndeki bu köşemiz bireye, ailelere, topluma fayda sağlamaya çalışıyor. Amacım; sahip olduğum eğitimi, tecrübeyi, bilgiyi tüm Türkiye ile paylaşıp bu bilgilerin dalga dalga yayılmasını sağlamak. Haydi siz de finansal bilgilerinizi çevrenizle paylaşın onların da ışıklanmasına sebep olun.

Seçimlerimizin sonucu
Ben maddiyat ve maneviyatı birbirinden ayırmıyorum. Ayrı ayrı yaşandığına da inanmıyorum. Maddiyat bizim hayat seçimlerimizin bir sonucudur. Bu seçimler ise maneviyatımızın göstergesidir. Manevi anlamda çok zengin olan bir insan kendi kişiliğini kanıtlamak için parasını anlamsız şeylere harcamaz.

Manevi anlamda yoksul bir insan çıkış yolunu maddiyatta arayabilir (çok tüketir) veya maddiyat tarafını halledecek gücü bulamaz kendinde. Örneğin, iş bulmak, kazanmak için gerekli iç gücü, iradeyi gösteremez.

Özlem Denizmen'den Tasarruf Tüyoları!Ev almak, gelecek için güvence, çocukların eğitimi, borçları kapatmak... Finansal hedefiniz her ne ise ona ulaşmak için yapmanız gereken harcamalarınızdan tasarruf edip birikime aktarmak. Peki tasarrufa nereden başlamak gerek? Özlem Denizmen açıklıyor...

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800