Maliye’den Yeni Düzenlemeler: Sıfır Araç Alacaklar Elektronik Tebligata Dahil Edilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin vergi uyum süreçlerini kolaylaştırmak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmek amacıyla bir dizi yeni düzenleme getirdi.

Güncelleme:

Sıfır Araç Alanlar için Elektronik Tebligat Zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın geliştirdiği elektronik tebligat sistemi, 2025 yılından itibaren sıfır araç alacak vatandaşları da kapsayacak. Bu düzenlemeyle, sıfır araç satın alan kişilere elektronik ortamda tebligatlar yapılacak. e-Tebligat sayesinde uzun bürokratik süreçler ortadan kaldırılarak daha hızlı ve etkili bir iletişim sağlanacak. Ayrıca, sıfır araç alanlar SMS ve e-posta ile bilgilendirilecek.

Ancak, bu zorunluluk belirli grupları kapsam dışı bırakıyor. Türkiye'deki uluslararası kuruluşlar, engelli oranı yüzde 90 veya daha fazla olan bireyler ve 18 yaşını doldurmamış kişiler için elektronik tebligat zorunluluğu bulunmuyor.

Mükelleflerin Yükü Azalıyor: Ba-Bs Bildirimlerine Son

Bakanlık, Ba-Bs bildirim formu uygulamasını da kaldırarak, 1,6 milyon mükellefin üzerindeki bildirim yükünü hafifletiyor. Elektronik belge kullanımının yaygınlaşmasıyla bu formlara duyulan ihtiyaç ortadan kalktı. Artık hem mükellefler hem de meslek mensupları bu işlemlerden kaynaklanan iş yükünden kurtulmuş olacak.

Perakende sektöründe kullanılan POS cihazları ve ödeme kaydedici cihazlarla ilgili düzenlemeler de netleştirildi. POS cihazları ile entegre ödeme kaydedici cihazların kullanımına ilişkin kriterler belirlendi ve entegrasyon sağlayamayan yazılım firmalarına ağır cezalar getirildi. 200 bin lira özel usulsüzlük cezası, entegrasyon sağlayamayan firmalara uygulanacak.

Dijital Vergi Dairesi’ne Mali Müşavirler de Dahil Ediliyor

Yeni düzenlemeler kapsamında, mali müşavirler artık mükelleflerin bilgilerine gerek duymadan kendi sistemlerine giriş yaparak mükellefler adına işlemleri gerçekleştirebilecekler. Bu sayede, mükelleflerin dijital vergi dairesinde gerçekleştirdiği işlemler daha hızlı ve etkili bir şekilde yürütülecek.

Sonuç olarak, bu düzenlemeler mükelleflerin iş yükünü azaltırken, dijital dönüşümün hızlanmasını ve vergi süreçlerinin daha şeffaf hale gelmesini sağlayacak.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800