Maaşınız Emekli Aylığınızı Ne Kadar Artırır? İşte Uzman İsimden Gelen O Hesaplama

Çalışanların en çok merak ettiği konulardan biri olan emekli aylığı hesaplama olurken, SGK Uzmanı yaptığı açıklamalarla çalışanların maaşlarının emekli aylıklarına olan etkisini ve eksik günlerin nasıl hesaplandığını tek tek açıkladı. Ayrıntılar işte sizlerle…

Güncelleme:

Her ay ödenen sigorta primleri, emeklilikte alınacak aylığın temelini oluşturmakta. Bu durumda daha yüksek bir maaş, daha yüksek prim ödeme anlamına geliyor ve bu da emeklilikte daha yüksek bir aylık alma olasılığını artırıyor. Erdursun, yaptığı hesaplamalarla bu ilişkiyi somut bir şekilde ortaya koyarak açıkladı.

Maaş ve Emekli Aylığı İlişkisi: Eksik Günler Nasıl Hesaplanır?

SGK uzmanı Özgür Erdursun maaş ve emekli aylığı ilişkisini şu şekilde açıkladı;

Mevcut durumda ülke genelinde Asgari Ücret Brüt 20 bin 002,50TL, bu tutarın 7.5 katına kadar prime esas kazançlar, en yüksek tavan aylık 150 bin 018 TL’ye kadar SGK’ya işverenler tarafından brüt maaşlara göre bildirildiğini belirten Erdursun, “brüt tutar üzerinden işçi ve işveren kesintileri yapılarak bu kesiniler karşılığında bu tutarlar baz alınarak, emekli aylığı hesaplama sistemine göre emekli olunduğunda emekli aylığı hak edilir.” diyerek, emekli olabilmek için gereken prim gün sayısını tamamlayamayan kişiler için eksik günlerin nasıl hesaplandığını ve bu eksikliği tamamlamak için hangi yolların izlenebileceği ile ilgili şu bilgileri aktardı;

Emekli olmak isteyen her birey ilk olarak işe başlama tarihi baz alınarak SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından kadınlar ve erkekler prim gün sayısını tamamlaması gerekmektedir.

Emekli olmak için eksik günü olanlar, hiç çalışmadan isteğe bağlı sigorta primi ödeyebileceklerini açıklayan Erdursun, “isteğe bağlı sigorta primi Bağ-Kur’a sayılır. Eksik gününü isteğe bağlı sigorta primi şeklinde ödeyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli husus ise emeklilikte son 2520 güne bakılması. Bu durum hangi statüden emekli olacakları belirlenir. Bu nedenle isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler son 2520 gün içinde 1260 güne dikkat ederek bu ödemeleri yaparak eksik günlerini tamamlayabilirler. İsteğe bağlı sigorta primi Bağ-Kur’a sayılır ancak bu primleri ödeyenler son 2520 gün kuralına dikkat ederlerse SSK’dan emekli olabilirler.” dedi.

Eksik Prim Tamamlamamın Yolları Neler?

  • Doğum borçlanması
  • Askerlik borçlanması
  • Kod:6 Eksik gün borçlanması
  • Doktora eğitiminde geçen süreler için borç­lanma
  • Bağ-Kur ihya,
  • Yurtdışı borçlanması
  • Aylıksız izinde geçen süreler için borçlanma
Yorumlar
Kalan Karakter 800