Küresel Piyasalar, ECB’nin faiz Kararına ve ABD’nin Enflasyon Verisine Odaklandı!

Ekonomi piyasası, gözlerini Avrupa Merkez Bankasının (ECB) gelecek hafta duyuracağı faiz kararına ve ABD’de açıklanacak enflasyon verisine çevirdi. İşte sizlerle o verilerle ilişkin bilgiler...

Güncelleme:

Küresel piyasalar, geçen hafta ABD’de açıklanan verilerin ekonomik aktivitenin öngörülünden daha sert yavaşlayabileceği endişesini beslemesiyle negatif seyir izlerken birçok ülkenin odak noktası, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) gelecek hafta duyuracağı faiz kararına ve ABD’de açıklanacak enflasyon verisi oldu.

Küresel Piyasalarda Satıcılı Seyir Hâkim Oldu!

Fed gelecek dönem atacağı faiz indirimi adımlarının büyüklüğüne ilişkin belirsizlikler sürerken, ülkede açıklanan makroekonomik verilerin resesyon korkularını beslemesiyle küresel piyasalarda satıcılı seyir hâkim oldu.

ABD ekonomisinin beklenenden hızlı soğuyabileceği yönünde endişelerin risk iştahını törpülediğine dikkat çeken analistler, ülkede enflasyonun istenilen seviyeye ineceğine yönelik güvenin güçlendiğini belirtiler. Enflasyonun istenilen seviyeye ineceğine yönelik güven güçlenirken, resesyon endişelerinin öne çıkmayı sürdürmesi, fiyatlamaları zorlaştıran etkenlerin başında yer aldı.

Bu gelişmelerin dışında Amerikan ekonomisindeki duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Fed’in “Bej Kitap” raporu da ekonomik faaliyetin son haftalarda yavaşladığı kaydedildi. ABD’de açıklanacak enflasyon verisinin, ABD ekonomisi hakkında daha çok bilgi vermesi öngörülüyor.

Söz konusu gelişmeler doğrultusunda, 3,65 ile 2 Haziran 2023’ten bu yana en düşük seviyeyi gören ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, haftayı 19 baz puan azalışla yüzde 3,72’de bırakırken, dolar endeksi, yüzde 0,5 gerileyerek 101,2 seviyesine, altının ons fiyatı da yüzde 0,2 azalışla 2 bin 497 dolara kadar geriledi.

Brent petrolün varil fiyatı, artan resesyon endişeleri ve başta Çin tarafında olmak üzere zayıf talebin sürmesi endişeleri ile birlikte haftayı yüzde 7,2 düşüşle 71,4 dolarda bıraktı.

ECB Kararı Öncesinde Haftayı Düşüşle Tamamladı

Avrupa borsalarında ECB’nin faiz kararı öncesinde geçen hafta negatif seyir izlenirken bölge genelinde ekonomik aktiviteye yönelik endişeler varlığını korumaya devam etti. Analistler, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) bu yıl içinde iki faiz indirimi daha yapacağına kesin gözüyle bakıldığına dikkat çekerken, bölgede enflasyonist baskıların azalmasının üçüncü bir faiz indirimi ihtimalini de güçlendirmeye devam edeceğini belirtiler.

ECB üyesi Claudia Buch, Avro Bölgesi bankalarının ne kadar sermaye tutacaklarına ve nerede iş yapacaklarına karar verirken jeopolitik riskleri hesaba katmalarının gerektiğini bildirirken, yurt içi piyasalarda gelecek hafta Salı sanayi üretimi, Perşembe ödemeler dengesi, Cuma piyasa katılımcıları anketi takipte kalacak.

Yorumlar
Kalan Karakter 800