Kripto düzenlemesi Meclis’te! Teklif içerisinde yer alan maddeler açıklandı!

Kripto varlıklarla ilgi düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilerek, görülmeye başlandı!

Güncelleme:

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen, teklif içerisinde, kripto varlıklara, kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin hükümler ile birlikte müşterilerin risklere karşı korunmasına yönelik düzenlemelerin yer aldığı bilgisi aktarıldı!

Yasa teklifinde neler var?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Görüşmeler sonrası Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildiği açıklandı.

Milletvekillerine kanun teklifini incelemek için iki haftalık bir süre verildiğini dile getiren AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Mu, konunun daha kapsamlı incelenmesi ve tartışılması için de milletvekillerine süre kısıtlaması olmadan imkan sunduklarını bildirdi.

Kripto varlıklara ilişkin yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri için etki analizi hazırlanırken, söz konusu analizde yasa teklifi ile yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunmasından hizmet sağlayıcıların faaliyetlerine, kripto varlıkların alım-satımından bankalar nezdinde tutulan müşteri nakitlerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesine kadar birçok kalemde kripto varlık ekosisteminin düzenlenip denetlenmesine imkan sunulacağı bilgisine ulaşıldı.

Yeni platformlara yer verilecek!

Söz konusu analizde platformlarda ağırlığı olan üç kripto varlığın (Bitcoin, Ethereum ve Tether), diğer tüm kripto varlıklara oranlanması yapıldığı, bu doğrultuda da, bilgi talep edilen 10 kripto varlık alım satım platformunun toplam kripto varlıklarının, yüzde 29.6’sını en yüksek kapitalizasyona sahip olan üç kripto varlık oluşturduğuna dikkat çekilirken, 10 platformda tutulan varlıkların toplam cari değeri de 7 milyar doları aşmış durumda olduğu bilgisine ulaşıldı. Bunun da yaklaşık 5 milyar dolarının ilk üç platformda bulunduğu bildirildi

Komisyon’da konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ise, yasa teklifinde vergi düzenlemesi olmadığını dile getirerek, sektörden gelen talepleri değerlendireceklerini aktardı. Kripto düzenlemesinin Türkiye’nin gri listeden çıkması için FATF’ın şartlarından olduğunu anımsatan Bakan Yardımcısı Osman Çelik, teklif yasalaştığında Türkiye için olumlu karar çıkması yönünde beklentileri bulunduğunu dile getirdi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800