Kredi Kartı Limitlerine 'SGK' Sınırlaması! SGK Başuzmanı Sistemi Tek Tek Açıkladı!

Enflasyonla mücadele adımları dahilinde kredi kartı kullananlar için OVP'den yeni önlem geldi. SGK Başuzmanı yeni sistemi açıkladı. Bundan sonra maaşı az olana az limit çok olana çok limit uygulanacak! İşte sistem ile ilgili bilgiler…

Güncelleme:

Yeni düzenlemeyle birlikte, SGK sistemini bankalara açacak, bu şekilde de kredi kartı limitleri SGK'daki gerçek gelire göre belirlenmiş olacak. “Peki, Sistem nasıl işleyecek? Düzenlemeler kimleri kapsayacak? Kredi Kartı limit artırımı limit düzenleme neye göre yapılacak?” gibi soruların yanıtlarını ve daha fazlasını haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Risk Merkezi Veri Setlerinin Entegrasyonu Sağlanması Planlanıyor

Kredi kartı limitlerinin gerçek gelirle uyumunu artırmak adına, SGK kapsamında toplanan veri setleri ile Risk Merkezi veri setlerinin entegrasyonu sağlanması planlanarak, İç talebi dengelemek, enflasyon beklentilerini çıpalamak ve cari açığı azaltmak amacıyla, bireysel krediler ve hedefli olmayan ticari kredilerde seçici miktarsal sıkılaştırma politikaları uygulanacağı açıklandı. SGK Başuzmanı İsa Karakaş bu konuyla ilgili yayınlanan veriler ve bilgiler üzerinden değerlendirmede bulunarak şu bilgileri aktardı

Risk merkezi verileri ışığında, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısının 2024 yılı temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre olağanüstü artış olduğuna dikkat çeken Karataş, 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı ayına göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yüzde 41 artarak 1.063 bin kişi olduğunu,  Temmuz 2024 itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 122 artış ile 89 milyar TL olduğunu belirtti.

Kredi Kartı Limit Sınırlamasının Nasıl Yapılacak?

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, kredi kartı limit sınırlamasının nasıl yapılabileceğini şu sözlerle açıkladı:

Bankaların yeni düzenlemenin yürülüğe girmesiyle birlikte, SGK kapsamında toplanan veri setleri esas alarak limit belirleyeceğini dile getiren Karataş, “Bu durumda da gerçek gelirlerinin altında maaşları SGK’ya bildirilenler limit artırmak için mecburen işverene baskı yaparak gerçek maaşlarının SGK’ya bildirilmesi için baskı yapacaklardır.” Diyerek, “ortak datalarda veri bütünlüğünün sistematik şekilde sağlandığında ilgili veriler, sistem üzerinde konu bazlı yasa doğrultusunda, sınırlı olarak diğer resmî kurumlar ile ve diğer kuruluşlara sistem üzerinden elektronik ortamda çıktıların sunumu mümkün bulunmaktadır. Bu şekilde de OVP hedefleri kapsamında işçi-memur ve diğer tüm çalışanlar ile emeklilerin güncel maaş durumlarının kredi kartı başvurusu sürecinde gelir durumlarının tespiti açısından bankalara açılması mümkün hâle gelebilecektir.” Dedi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800