KPSS Ortaöğretim Puanı Nasıl Hesaplanır, 2024 Ortaöğretim KPSS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Tek oturumda pazar günü gerçekleşen KPSS ortaöğretim sınavının ardından, adaylar sonuç tarihine odaklanırken, “KPSS ortaöğretim puan hesaplama nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı araştırılmaya başladı. İşte, o formül ve tüm detaylar…

Güncelleme:

ÖSYM tarafından hazırlanan ortaöğretim KPSS’den sonra sınava katılan adaylar kendi cevaplarına göre alacakları puanları hesaplamak isteyerek, ÖSYM tarafından yayımlanacak cevap anahtarıyla birlikte doğru ve yanlış sayısını kontrol etmek istiyor. “Peki KPSS ortaöğretim puan hesaplaması nasıl yapılır? Sonuçlar ne zaman açıklanacak?” gibi soruların yanıtlarını ve daha fazlasını haberimizin devamında bulabilirsiniz...

KPSS Ortaöğretim Puanı Nasıl Hesaplanır?

KPSS Ortaöğretim oturumu 15 Eylül Pazar günü gerçekleşerek, adaylar sınava katıldı. Sınava katılan adaylara, 60 genel yetenek ve 60 genel kültür sorusu  olmak üzere toplamda 120 sorudan oluşan soruları çözdü. Sınava katılım sağlayan adaylar ise ÖSYM tarafından yayımlanacak cevap anahtarıyla birlikte doğru ve yanlış sayısını kontrol etmek istiyor. “Peki KPSS ortaöğretim puanı nasıl hesaplanır?” diyorsanız bu soruyu kısaca şu şekilde açıklayabiliriz.

Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor, KPSS sınavlarında 4 yanlış cevap 1 doğru cevabı götürmekte. Bu durumda, toplam doğru sayısından dörtte biri kadar yanlış sayısı çıkarılarak net doğru sayısı hesaplanması gerekmektedir. Formül ise şöyle “Net=Doğru Sayısı -Yanlış Sayısı÷4”

Sonuçlar hesaplanırken, her test kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Her testteki doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanların bulunması gerekmektedir. Ortaya çıkan bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanabilir. Bunu da şu şekilde hesaplayabilirsiniz.

Söz konusu hesaplamanın yapılması için, Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin her ikisinden de en az 1 ham puan (1 net) alınması gerekmektedir. Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak KPSS puanları hesaplanarak, KPSS puanları içinde Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin her birinin ağırlığı 0,5 olacaktır. Söz konusu ağırlıklara göre, testlerden elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanacak. Bir aday için herhangi bir ASP'nin hesaplanabilmesi için bu adayın söz konusu ASP'nin hesaplanmasına dahil edilen testlerin her birinden standart puanı almış olması gerekmektedir.

2024 KPSS Ortaöğretim Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Ortaöğretim KPSS sınavı için sonuçlarının 4 Ekim tarihinde yayınlanması bekleniyor. Sonuçlar “https://sonuc.osym.gov.tr/” adresinden duyurulacaktır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800