Konut İlanlarında Yeni Dönemin Başlamasına Sayılı Günler Kaldı! Kurala Uymayana para cezası…

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme doğrultusunda 15 Eylül'den itibaren konut ilanlarında yeni dönem başlıyor. Peki bu süreç nasıl işleyecek? Konut satışları nasıl gerçekleşecek? diyorsanız ayrıntılar işte sizlerle…

Güncelleme:

Gayrimenkul Uzmanı Kenan ‘Doğrulanmış İlan Düzenlemesi ile ilgili açıklama yaparak, 15 Eylül’de hayata geçirilecek sistemle ilişkin bilgi vererek, konut ilanı vermeden önce kimlik doğrulamasının mutlaka yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

Konutta 'Doğrulanmış İlan' Nedir?

Ticaret Bakanlığı, taşınmazların ticaretine ilişkin ilan platformlarındaki emlakçılara yönelik doğrulama yükümlülüğü getirerek, bakanlıkça oluşturulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) ikinci fazının uygulamasını15 Eylül itibarıyla devreye alınacağını duyurmuştu. Bu uygulamaya 3 gün kala, “Konutta 'Doğrulanmış İlan' Nedir? Uygulamayla birlikte ev sahipleri nelere dikkat etmesi gerekiyor? Gibi soruların yanıtları ayrı ayrı merak konusu oldu.

Doğrulanmış ilan; Ticaret bakanlığı tarafından tüketici mağduriyetinin engellenmesi, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi öngörülerek hazırlanan sistemdir.

Konut satışları nasıl gerçekleşecek?

Gayrimenkul Uzmanı Kenan Uzman, 15 Eylül’den itibaren ilan vermek isteyen kişiler evlerini satacaklarsa ya da kiralayacaklarsa e-Devlet üzerinden WebTapu'ya girerek kimlik doğrulaması yapmak zorunda kalacaklar. Mülk sahibi söz konusu satışları kendisi yapmayacaksa eğer, oğlu, kızı, kardeşi gibi birinci dereceden akrabalarına yine e-Devlet üzerinden yetki vermek zorundalar. Ayrıca Emlak ofisiyle çalışmak isteyen mülk sahipleri emlak ofislerine de e-Devlet üzerinden yetki vererek, yetki sözleşmesi imzalayacaklarını açıklayan gayrimenkul uzmanı şu bilgileri aktardı;

Bu sistem sayesinde sahte ilanların önüne geçilerek, yetki belgesi olmayan ofisler ilan veremeyeceklerini vurgulayan Gayrimenkul Uzmanı Kenan Uzman, “bu süreçte vatandaşlarımızdan talebimiz, bu konuya azami özen göstermeleri yani her önüne gelen ilan veremeyecek, kimlik doğrulamasını mutlaka yaptırması ve yetki vermesi gerekiyor, bu konu önemli" diyerek konun önemine değindi.

Bu Sisteme Uymayan Mülk Sahiplerine ve Emlakçılara Ceza verilecek!

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında Yetkilendirme Sözleşmesi yapılmayan ve Yetki Belgesi bulunmayan emlak danışmanının ve yine bu sisteme aykırı hareket eden ev sahibinin söz konusu eylemi; Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a aykırı hareket olarak kabul edilerek, 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Yorumlar
Kalan Karakter 800