KOBİ'ler İçin Bir Yılın Bilançosu: Neler Değişti?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, son bir yılın değerlendirmesini yaparak, KOBİ'ler için hayata geçirilen yenilikleri açıkladı. Dünya Bankası ile yapılan iş birliğinden yeşil dönüşüm projelerine, deprem bölgelerindeki desteklere kadar birçok alanda önemli adımlar atıldı. İşte detaylar...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında Dünya Bankası ile 450 milyon dolarlık bir finansman sağladı. Bu fon, sanayinin yeşil dönüşümünü ve yeşil teknolojilerin geliştirilmesini desteklemek için kullanıldı.
KOSGEB ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası İşbirliği
KOSGEB, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile 300 milyon euroluk bir finansman sağladı. Bu kaynak, KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı kapsamında işletmelere verildi. Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile 6 girişim şirketine 2,6 milyon dolarlık doğrudan yatırım yapıldı. Fonların fonu aracılığıyla ise 66 girişime 112,3 milyon euro yatırım sağlandı.
Deprem Bölgesinde Sanayinin Canlandırılması
6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen sanayi işletmeleri için bakanlık, 5 milyar lira ödenek tahsis etti. Kalkınma ajansları ve bölge kalkınma idareleri aracılığıyla 206 projeye 1,9 milyar lira kaynak aktarıldı. Bölgede 71 milyar liralık yatırım ve 27 bin 500 istihdam sağlayacak 521 yatırım teşvik belgesi düzenlendi.
Yatırımlar ve İstihdam
Yatırım taahhütlü avans kredisi (YTAK) ile teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanıldı. 3 yılda 300 milyar lira limit tahsis edilen YTAK ile bugüne kadar toplam yatırım büyüklüğü 1 trilyon 221 milyar liraya ulaşan 219 yatırım için ön başvuru gerçekleştirildi. Son bir yılda 13 bin 369 yatırım projesi için yatırım teşvik belgesi düzenlendi ve 293 bin kişilik istihdam öngörüldü.
Sanayi Bölgelerinin Yeşil Dönüşümü
Sanayi bölgelerinin yeşil dönüşümü kapsamında, 7 bin 118 hektar büyüklüğünde 25 sanayi alanı ilan edildi. Kahramanmaraş, Gaziantep ve Malatya'daki sanayi siteleri için 2,1 milyar lira harcandı.
Dijital Avrupa Programı
Dijital Avrupa Programı kapsamında, KOBİ'ler ve araştırmacılar için süper bilgisayarlara, yapay zeka test ve deney tesislerine ve açık veri alanlarına erişim imkanı sağlanması planlandı.