Kırmızı et üreticilerinden küçük işletme önerisi: 'Fiyat dalgalanmalarının önüne geçilebilir'

Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, piyasadaki fiyat düşüşlerinin olumsuz etkilerini vurgulayarak, "Getirilen canlı hayvanlar küçük işletmecilere de dengeli dağıtılırsa fiyat dalgalanmalarının önüne geçilebilir" şeklinde konuştu.

Güncelleme:

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, kırmızı et fiyatları ve büyükbaş hayvancılık sektörü üzerine yaptığı değerlendirmede öne çıkan noktaları paylaştı. Tunç, bu yıl yurt dışından getirilen 800 bin canlı büyükbaş hayvanın, özellikle küçük işletmelere herhangi bir fayda sağlamadığını belirtti ve bu durumun piyasaya olumlu etkisinin görülmediğini ifade etti. İthalat izinlerinin büyük işletmelerle sınırlı olması konusunda da bilgi veren Tunç, ithal edilen canlı hayvanların küçük işletmeler için avantajlı olmadığını dile getirdi.

Büyük işletmelerin sayısının artması sorunları beraberinde getiriyor

Kırmızı et fiyatlarındaki artışlara dikkat çeken Tunç, canlı hayvan ithalatına rağmen fiyatların yükseldiğini vurguladı. İthal edilen canlı hayvanların kilogram başına maliyetinin 120 lira olduğunu ancak küçük işletmelere bu hayvanların ortalama 200 liradan satıldığını belirten Tunç, büyük işletmelerin hayvanları kendi tesislerinde değerlendirdiğini ve kalan kısmını besicilere daha yüksek fiyattan sattığını açıkladı. Bu durumun iç piyasada fiyat artışlarına yol açtığını belirten Tunç, kilogram başına et kesim fiyatının kısa süre içinde 220 liradan 300 liralara çıktığını dile getirdi.

Tunç, küçük işletmelerin rekabetçi konuma gelmelerinin önemine vurgu yaparak, sektördeki gelişmelerin küçük işletmeleri de göz önünde bulundurarak planlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, ülkede hayvan işletmelerinin küçük çaplı olması ve bunun teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Tunç, büyük işletmelerin sayısının artmasının sorunları beraberinde getirdiğini ifade etti. Tunç, hayvancılık sektöründeki rekabet koşullarının iyileştirilmesi ve desteklerin hayvan sayısının artışını teşvik etmek üzere planlanması gerektiğini belirtti.

Etiketler kırmızı et
Yorumlar
Kalan Karakter 800