Kira zam sınırı sona erdi! Yeni Bir Uygulama Daha Devreye Alınacak!

8 Haziran 2022 yılında yürürlüğe giren konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı, iki yılın ardından değişti. Yeni alınan kararla birlikte, bugünden itibaren konut kiralarına yapılacak zamlar yeniden tüketici fiyat endeksine göre yapılacak. “Peki Temmuz kira zam oranı ne olacak?”

Güncelleme:

2 yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde yüzde 25 zam sınırı uygulanmaya devam ederken, 1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle kira artışında yüzde 25’lik sınır sona erdi. Kkira zam sınırından sonra yeni bir uygulama daha devreye alınacağını açıklayan sektör yetkilileri, Kirasını elden ödeyenler için düzenlemenin yolda olduğunu açıkladı.

Temmuz Ayı Kira Zam Oranı Ne Olacak?

Kira sınırı uygulamanın sona ermesi ile birlikte kiralarda yeniden tüketici enflasyonu (TÜFE) belirleyici olacağını açıklayan sektör yetkilileri, Kira artış oranının, on iki aylık ortalama enflasyona göre belirleneceğini açıkladı.

Yapılan açıklamalara göre, ev sahipleri ile kiracılar için zam belirleme döneminde 12 aylık ortalama enflasyonu dikkate alınacağı bilgisi verildi.

Bu durumda da Temmuz ayının kira artış oranın ise Haziran enflasyon rakamları ile netleşmiş olacak, Haziran ayı enflasyon oranları ise 3 Temmuz 2024 tarihinde saat 10.00’da açıklanacak.

Sektör temsilcileri tarafından yapılan değerlendirme doğrultusunda, Temmuz ayı kira zam oranının yüzde 65 seviyelerinde olabileceği söyleniyor.

Kiralar Elden Ödenmeyecek!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışılıkla mücadele çerçevesinde yapmış olduğu çalışmalar doğrultusunda, kiralarda bir yeni düzenleme ile birlikte, meskenlerini kiraya verenlerin kira bedelinin elden ödemeleri önlenecek. Elden ödeme yapanlar ise suçlu sayılacak ve usulsüzlük cezası gibi cezalar gelecek.

Kira bedelinin ödendiğinin ispat yükünün de kiracıya ait olduğunu dile getiren uzmanlar, senetle ispat zorunluluğu sınırının 23 bin 450 TL olduğunun altını çizerek, uyarıda bulundular.

Uzmanlar bu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmak istemeyen kiracıların, kira bedellerini banka üzerinden yapmasının önem arz ettiğini açıkladı. Uzmanlar, söz konusu dönemlerde yapılan ödemeleri resmi evrak olarak nitelendirilen belgelerle ispatlayamayan kiracılar, kira borcunu ödemediği iddiasıyla dava açılabileceğini açıkladı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800